Το Πεκίνο προχωρά με τη σειρά του στη διανομή κόκκινων πακέτων με το καθένα να περιέχει 200 ψηφιακά γουάν, αξίας περίπου 31 εκατ. δολαρίων.

Το σχήμα προβλέπει τη διανομή μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2021 συνολικά 10 εκατ. ψηφιακών γουάν στην κινεζική πρωτεύουσα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες για τις φυσικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές τους.

Μέσω κλήρωσης η διανομή

Τα πακέτα με τα κινεζικά κρυπτονομίσματα μοιράζονται μέσω κλήρωσης, ενώ δήλωση συμμετοχής για να πληρώνονται με το ψηφιακό γουάν μπορούν να κάνουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικής πώλησης και των επιχειρήσεων θεαμάτων.

Ανάλογη διανομή αναμένεται να ξεκινήσει και στην πόλη Suzhou ίσως με ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα. Η Suzhou θα είναι η δεύτερη κιονεζική πόλη που θα δοκιμάσει το εγχώριο κρυπτονόμισμα. Αν στεφθεί με επιτυχία, τότε αναμένεται να διανεμηθούν στη χώρα περίπου 1 δισεκ. ψηφιακά γουάν.

Πλέον η νέα δοκιμή θα είναι διαθέσιμη σε κατόχους κινεζικών ταυτοτήτων ή έχουν άδειες διαμονή στις πόλεις: Χονγκ Κογκ, Μακάο και Ταϊβάν. Το κρυπτονόμισμα που αναπτύσσει το Πεκίνο θα λειτουργεί με τρόπο ανάλογο των υφιστάμενων εφαρμογών εξ΄ αποστάσεων πληρωμών.

Η Κίνα λανσάρει το ψηφιακό γουάν

Θα ελέγχεται από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Η βασική διαφορά του υπό ανάπτυξη κρυπτονομίσματος με το Bitcoin είναι ότι θα ελέγχεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Κύριος στόχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας είναι να φτιάξει ένα ψηφιακό γουάν, που θα χρησιμοποιηθεί σαν αντικαταστάτης του SWIFT.

Το SWIFT αποτελεί το πιο ευρέως διαδεδομένο σύστημα χρηματικών συναλλαγών και πληρωμών, ωστόσο έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια κριτική για την αναποτελεσματικότητα του και τα ιδιαίτερα υψηλά κόστη που χρεώνει για τις συναλλαγές μέσα σε αυτό.