Η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία την κάθετη προσγείωση ενός πυραύλου στον ωκεανό, θέτοντας τις βάσεις για τα επερχόμενα διαστημικά ταξίδια και την τεχνολογία ανακύκλωσης.
Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εμπορικών διαστημικών πτήσεων της, CAS Space, πραγματοποίησε την επιτυχή δοκιμή την Πέμπτη στο Haiyang, στην επαρχία Shandong της Ανατολικής Κίνας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Global Times.
«Το πρωτότυπο πυραύλων μήκους 2,1 μέτρων και διαμέτρου 0,5 μέτρων ζύγιζε 93 κιλά κατά την εκτόξευση και τροφοδοτούνταν από δίδυμους κινητήρες, ο καθένας με ώθηση 550 newton», είπε ο Lian Jie, ανώτερος μηχανικός του ινστιτούτου, στην Global Times.
«Ένας στροβιλοκινητήρας χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής για την προσομοίωση ενός κινητήρα υγρού πυραύλου μεταβλητής ώσης που χρησιμοποιείται κατά την κατακόρυφη προσγείωση.»
Το πρωτότυπο πυραύλων CAS εκτινάχθηκε πάνω από 1.000 μέτρα (3.280 πόδια), έπεσε ομαλά, επιβράδυνε χάρη στην αντίστροφη ώθηση του κινητήρα και προσγειώθηκε σταθερά με ακρίβεια μικρότερη από 10 μέτρα με ταχύτητα μικρότερη από δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Η δοκιμή, η οποία διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην επαναχρησιμοποίηση σταδίων πυραύλων, όπως κάνει το αμερικανικό ομόλογό του, SpaceX.
Προσγειώστε το όπως το SpaceX
Η κινεζική τεχνολογία προσγείωσης πυραύλων διαφέρει από τους ισχυρισμούς της SpaceX, Lian Jie, ανώτερου μηχανικού στο CAS. «Η δική μας βασίζεται στην εγχώρια τεχνολογία, τόσο λογισμικό όσο και υλικό», είπε.
Η δοκιμή επικύρωσε την επικοινωνία και την παρακολούθηση του διαστημικού σκάφους, καθώς και την τεχνολογία μέτρησης υπό την επίδραση θαλάσσιων ακαταστάσεων.
Επιβεβαίωσε επίσης την ανάκτηση του σταδίου πυραύλων στη θάλασσα.