search

MAIN STREET

Η κατάρρευση των κρυπτο-ανταλλακτηρίων οφείλεται στην έλλειψη ρύθμισης της “πίστης” και όχι του blockchain

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η κατάρρευση του FTX οφείλεται στην έλλειψη ρύθμισης που αφορά στην «εμπιστοσύνη» στην αγορά.

GoldmanSachsmedievalarmor

Η κατάρρευση του FTX είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές και δεν αντικατοπτρίζει την αποτυχία της τεχνολογίας blockchain, αλλά την έλλειψη ρύθμισης σε ότι αφορά στην «εμπιστοσύνη» όπου ανταλλάσσονται χρήματα με την υπόσχεση μιας μελλοντικής απόδοσης, ανέφερε η Goldman Sachs (GS) σε μια έκθεση.

Οι πρόσφατες κρίσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων ακολουθούν μια πολύ καλή πορεία, αναφέρει η έκθεση:

«Ένα εξαιρετικά ασταθές και σχετικά νέο περιουσιακό στοιχείο δημιουργεί τη δυνατότητα για στιγμιαίο πλούτο, προσελκύοντας πολλούς μη εξελιγμένους επενδυτές που αναζητούν την ευκαιρία να κερδίσουν εκατομμύρια».

Τα νέα χρηματοπιστωτικά μέσα υπόκεινται σε ελαφρά ρύθμιση, επειδή δεν καλύπτονται από τους υφιστάμενους κανόνες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης, αναφέρεται η Goldman στην έκθεσή της.

Αυτός είναι ο λόγος που η φούσκα κρυπτογράφησης των τελευταίων ετών περιλάμβανε πιο εκτεταμένη απάτη από την έκρηξη των dot-com στις αρχές του αιώνα, που συνέβη στην καλά ρυθμιζόμενη αγορά μετοχών.

«Χρειάζεται ρύθμιση στο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου τα χρήματα ανταλλάσσονται με την υπόσχεση κάποιας μελλοντικής απόδοσης, επειδή είναι η χρονική συνιστώσα που δημιουργεί την ευκαιρία για απάτη», έγραψαν οι αναλυτές Jeff Currie και Daniel Sharp.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά, οι επενδυτές πρέπει να περάσουν από έναν θυρωρό, όπως ένα χρηματιστήριο κρυπτογράφησης βλ. το FTX, και οι κερδοσκοπικοί επενδυτές είναι πρόθυμοι να δώσουν χρήματα σε αυτά τα ιδρύματα με την ελπίδα να πλουτίσουν γρήγορα.

Παρά τις κρίσεις του 2022, η Goldman ισχυρίζεται ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να ανθίσουν και το κλειδί για την επιτυχία τους εξαρτάται από τον σωστό προσδιορισμό των κανόνων που πρέπει να ορίσουν τη λειτουργεία αυτής της αγοράς.

Στην κρυπτογράφηση, μη αξιόπιστο είναι «το σημείο εμπιστοσύνης, όχι τα blockchains καθαυτά», είπε η Goldman.

Μόλις διευθετηθούν τα οικονομικά χαρακτηριστικά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις ίδιες τις blockchains, πρόσθεσε η τράπεζα.

Όταν ένα token  χρησιμοποιείται ως χρηματοπιστωτικό μέσο -όπως όταν το stablecoin της Terra’s Luna δόθηκε μέσω δανείου στην Anchor με απόδοση 20%-, θα πρέπει να ελέγχεται όπως και άλλοι τίτλοι που λειτουργούν ως νόμισμα, αναφέρει η έκθεση.

Και έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές μπορέσουν να ταξινομήσουν ποια tokens εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, η «ευκαιρία για απάτη στα κρυπτονομίσματα θα συνεχίζεται».

Διαβάστε ακόμη: