Αύριο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός θα αποκτήσει το 47% περίπου της ελληνικής fintech με τίμημα που ανεβάζει την αποτίμησή της πάνω από τα 1,5 δισ. ευρώ.
Η JP Morgan θα αποκτήσει τα μερίδια που κατέχουν τρία funds στη Viva, Hedosophia (27%), το family office Λάτση (13%) και η Deca (7%). Οι πλειοψηφούντες μέτοχοι και ιδρυτές της Viva X. Καρώνης και Μ. Αντύπας, που έχουν το υπόλοιπο 53% περίπου θα διατηρήσουν το ποσοστό τους και το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής (οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες και έφτασαν αρκετά κοντά στην ολοκλήρωση και στο παρελθόν) ο σχεδιασμός προβλέπει να έρθει στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan Τζ. Ντίμον ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ενδεχομένως την Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι η Viva Wallet έχει τραπεζική άδεια σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, κι αυτό ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την JP Morgan ώστε να τη διεκδικήσει και να εισέλθει σ’ αυτό τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των fintech.
Εξάλλου χθες ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για δύο σημαντικές εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από αμερικανικές εταιρείες. «Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων», έγραψε ο κ. Πατέλης
Να σημειωθεί ότι για την πρόθεση της JP Morgan να επενδύσει στην ελληνική fintech, είχε αναφερθεί το πρακτορείο Bloomberg.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ελληνική startup ανακοίνωσε την απόκτηση του 33,5% της της «N7 mobile», μίας εξειδικευμένης εταιρείας software development.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επένδυση αυτή φέρνει τη Viva Wallet ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της, να αναπτύξει περεταίρω την εξειδικευμένη ομάδα software development της με τη δημιουργία Technology Hubs στην Ευρώπη.
Ποια είναι η Viva Wallet
Ο όμιλος Viva έχει παρουσία μέσω υποκαταστημάτων ηλεκτρονικού χρήματος σε 21 χώρες, ενώ διαθέτει γραφεία σε 23 χώρες. Μέσω της Vivabank και της τραπεζικής άδειας, που απέκτησε το Σεπτέμβριο του 2019, η Viva είναι σε θέση να παρέχει ένα σύνολο από υπηρεσίες, που δεν παραπέμπουν στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο αποδοχής καταθέσεων μέσω των οποίων περνάει η δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων. Ο όμιλος εξασφάλισε χρηματοδότηση 66,7 εκατ. ευρώ (80 εκατ. δολάρια) από 3 επενδυτές τεχνολογίας και fintech, την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital.
Τα έσοδα του ομίλου την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν κατά 29% στα 44 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας ισχυρή ανάπτυξη από όλες τις πηγές δραστηριοτήτων.
Να σημειωθεί ότι στο σκέλος της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, το μοντέλο που αναπτύσσει η Viva προβλέπει την αξιοποίηση κεφαλαίων μέσω SPV. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά εμπορικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο η Τράπεζα αναλαμβάνει την αξιολόγηση του πελάτη (scoring) και λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τη χρηματοδότηση, παρέχοντας κεφάλαια κίνησης, χωρίς όμως να αναλαμβάνει πιστωτικό ρίσκο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να επιβαρύνει τον ισολογισμό της και έτσι δεν «απειλείται» από τον κίνδυνο να συσσωρεύσει κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της.