Τα πρώτα έξι από τα δέκα άρματα μάχης “Leopard”, που έχει δεσμευθεί να αποστείλει η Ισπανία προς την Ουκρανία, θα αναχωρήσουν από τη χώρα εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας της χώρας της ιβηρικής, Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Τα –γερμανικής κατασκευής– άρματα μάχης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1990 και είχαν τεθεί σε εφεδρεία, ενώ, έπρεπε να γίνουν προσαρμογές και να υποβληθούν σε ελέγχους ετοιμότητας, μετά τις αρχικές αμφιβολίες για τη λειτουργία τους, στη μάχη.

Τον περασμένο μήνα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι αναμένει να αποστείλει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία μετά το Πάσχα των Καθολικών την Κυριακή 09 Απριλίου. Η Μαδρίτη δεσμεύθηκε να αποστείλει συνολικά δέκα άρματα μάχης στην Ουκρανία και η κ. Ρόμπλες σημείωσε ότι οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει την επισκευή των υπολοίπων τεσσάρων.

Τη 13η Μαρτίου, γνωστοποιήθηκε ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση δεκάδων Ουκρανών στρατιωτών στα άρματα μάχης, η οποία έλαβε χώρα στη Σαραγόσα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έχοντας αποκομίσει «πολύ ικανοποιητική» γνώση των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης, είχε υπογραμμίσει ο Iσπανός εκπαιδευτή, επικαλούμενος το κίνητρο και τη δίψα εκείνων για εκμάθηση. Ο Λοχαγός Κοντρέρας ανέφερε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να επιστρέψουν στα πεδία των μαχών.

Ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης στα “Leopard”, είχε προσθέσει κάτω από το εθνόσημο της στολής, ένα διακριτικό που έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Κίεβο έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τους δυτικούς συμμάχους για παραδόσεις προηγμένων αρμάτων μάχης, προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, ενόσω τα στρατεύματα της Μόσχας εντείνουν τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ –μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία– έχουν γνωστοποιήσει ότι θα παραδώσουν συνολικά 48 άρματα μάχης “Leopard 2” στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: