Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να παραδώσει την άνοιξη έξι “Leopard 2Α4” στην Ουκρανία, τα οποία δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο τα “Leopard 2A6”. Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έχοντας αποκομίσει «πολύ ικανοποιητική» γνώση των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τον Iσπανό εκπαιδευτή. Επικαλούμενος το κίνητρο και τη δίψα εκείνων για εκμάθηση, ο Λοχαγός Κοντρέρας ανέφερε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να επιστρέψουν στα πεδία των μαχών.

Ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης στα “Leopard”, είχε προσθέσει κάτω από το εθνόσημο της στολής, ένα διακριτικό που έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Το Κίεβο έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τους δυτικούς συμμάχους για παραδόσεις προηγμένων αρμάτων μάχης, προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, ενόσω τα στρατεύματα της Μόσχας εντείνουν τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Τον προηγούμενο μήνα, η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να παραδώσει έξι γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης “Leopard” στην Ουκρανία, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει άλλα τέσσερα αργότερα. Άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ –μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία– έχουν γνωστοποιήσει ότι θα παραδώσουν συνολικά 48 άρματα μάχης “Leopard 2” στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: