Η Ινδία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, έπειτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα, με τις εισαγωγές του να αγγίζουν το 80%.
«Η Ινδία εκμεταλλεύθηκε τις μειωμένες τιμές για να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, σε μία εποχή που οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας, έχουν εκτοξευθεί.
Αν και η τιμή στην οποία αγοράζει η Ινδία δεν έχει γνωστοποιηθεί, η έκπτωση του αργού πετρελαίου των Ουραλίων έναντι του Μπρεντ, που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς, παραμένει περίπου στα 30 δολάρια ανά βαρέλι», σημειώνει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, BBC, σε σημερινό (28/04) άρθρο.
Οι χώρες που συνεχίζουν να «χρηματοδοτούν» τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν
Στόχος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ήταν –όπως έχει επανειλημμένως σημειωθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες– να σταματήσουν «τον πόλεμο του Πούτιν», παραλύοντας την ρωσική οικονομία.
Βέβαια, το μεγαλύτερο χτύπημα που θα μπορούσε να προκαλέσει η Δύση, αφορά τον τομέα της ενέργειας, όπου και οι προσπάθειες έχουν εστιάσει.
Τις προσπάθειες αυτές, όμως, φαίνεται πως εμποδίζουν ορισμένα κράτη, τα οποία συνεχίζουν να επιδοτούν εμμέσως τον πόλεμο.
Συγκεκριμένα, η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ρωσική εισβολή συνεχίζουν να προμηθεύονται την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικής ενέργειας και διατηρούν σχεδόν ίδια εμπορική σχέση.
Ενδεικτικά, η Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες αύξησε την ποσότητα του πετρελαίου που προμηθεύεται από την Ρωσία, το οποίο μάλιστα αγοράζει σε προνομιακή τιμή σε σχέση με τις τιμές της αγοράς που έχουν εκτοξευθεί.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς πριν από μερικές ημέρες, από το τέλος Φεβρουαρίου η Ινδία προμηθεύτηκε τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, ενώ ολόκληρο το 2021 είχε αγοράσει σχεδόν 16.000.000.
Η Κίνα από την άλλη πλευρά, η οποία αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή» μέχρι στιγμής, συνεχίζει κανονικά την εμπορική της σχέση με τη Ρωσία, τηρώντας και τα υφιστάμενα συμβόλαια για προμήθεια πετρελαίου.
Οι βιομηχανίες της χώρας δεν έχουν προχωρήσει στην σύναψη νέων συμβολαίων από την έναρξη του πολέμου και ύστερα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, καθώς –σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης– το 2021 προμηθεύτηκε σχεδόν 1.6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου της Ρωσίας, έχοντας προμηθευτεί περίπου 16.5 δισ. κ.μ. το 2021, δηλαδή περίπου το 7% της παραγωγής.