Η Ινδία πρόκειται να ξεπεράσει την Κίνα και να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να φτάσει τα 1,4286 δισεκατομμύρια – 2,9 εκατομμύρια περισσότεροι από τον γείτονά της με 1,4257 δισεκατομμύρια.

Τα ασιατικά έθνη αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού για περισσότερα από 70 χρόνια.

Το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας έχει βυθιστεί πρόσφατα με τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται πέρυσι για πρώτη φορά από το 1961.

Η πρόβλεψη του πληθυσμού της Ινδίας που παρέχεται στην έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μια εκτίμηση, καθώς δεν έχει γίνει απογραφή στη χώρα από το 2011.

Επίσης, ο ΟΗΕ λέει ότι η εκτίμησή τους δεν περιλαμβάνει τον πληθυσμό των δύο Ειδικών Διοικητικών Περιφερειών της Κίνας – του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο – ή του νησιού της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο βλέπει ως αποσχισθείσα επαρχία που θα ενοποιηθεί με την ηπειρωτική χώρα μια μέρα.

Η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό από την ηπειρωτική Κίνα, με το δικό της σύνταγμα και δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες.

Τον Νοέμβριο, ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η ανάπτυξη δεν είναι τόσο γρήγορη όσο παλιά και τώρα βρίσκεται στον πιο αργό ρυθμό από το 1950.

Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν δει μειώσεις στα ποσοστά γονιμότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα, ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται τον επόμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική της για το ένα παιδί το 2016 και εισήγαγε κίνητρα για τα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο ή περισσότερα παιδιά.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής και ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών που εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό είναι μεταξύ άλλων παραγόντων που ενοχοποιούνται για την επιβράδυνση στην Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα