Η ιαπωνική βιομηχανία τηλεπικοινωνιών ελπίζει να αποκαταστήσει το στίγμα της για άλλη μια φορά στον παγκόσμιο χάρτη με την ανάπτυξη ιπτάμενων σταθμών βάσης το 2025.

Οι ονομαζόμενοι σταθμοί πλατφόρμας μεγάλου υψομέτρου (high altitude platform stations, HAPS), η τεχνολογία στοχεύει στην παροχή ευρύτερης κάλυψης δικτύου χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα οχήματα που πετούν στη στρατόσφαιρα.

Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν το 5G, την ταχύτερη ασύρματη συνδεσιμότητα που διατίθεται στο εμπόριο.

Η Interesting Engineering ανέφερε πώς η Κίνα έχει σημειώσει ρεκόρ σε αυτόν τον τομέα εγκαθιστώντας πάνω από τρία εκατομμύρια σταθμούς βάσης μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας την αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη συλλογή δεδομένων, Statista, ο κόσμος έχει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου. Ωστόσο, η διείσδυση των υπηρεσιών Διαδικτύου παραμένει χαμηλή σε περιοχές της Αφρικής, όπου μόνο το 24 τοις εκατό του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η δυσκολία εγκατάστασης σταθμών βάσης σε απομακρυσμένα μέρη είναι ένας από τους λόγους της χαμηλής κάλυψης, την οποία στοχεύει να ξεπεράσει το HAPS.

Ανάλογα με την τοπογραφία, ένας επίγειος σταθμός έχει εμβέλεια κάλυψης 1,8-6,2 μίλια (3-10 km). Απαιτείται σημαντικός αριθμός σταθμών βάσης για μεγάλης κλίμακας διαθεσιμότητα υπηρεσιών Διαδικτύου. Δεδομένου ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τους πόρους για να τα αναπτύξουν με τον ρυθμό της Κίνας, η ανάπτυξη παραμένει αργή.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η ιαπωνική NTT προβάλλουν το HAPS ως λύση επόμενης γενιάς σε αυτό το πρόβλημα που μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος.

Ακριβώς όπως το Starlink του Elon Musk παρέχει διαστημικές υπηρεσίες Διαδικτύου, το HAPS μπορεί να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιώντας drones που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια που πετούν σε υψόμετρα 11-15 μιλίων (18-25 km). Η κάλυψη μιας τέτοιας μονάδας αναμένεται να είναι 124 μίλια (200 km).

Διαβάστε ακόμη: