Μία επιτροπή του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας ενέκρινε το πρώτο χάπι άμβλωσης στην χώρα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στον τομέα των δικαιωμάτων. Ωστόσο, αυτό το βήμα έρχεται δεκαετίες ύστερα από άλλες χώρες.

Η επιτροπή φαρμάκων του Υπουργείου χορήγησε έγκριση στο MeFeego Pack, ένα χάπι έκτρωσης που παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Linepharma, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Το Υπουργείο είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξετάσει το φάρμακο, προτού ζητήσει από το κοινό να υποβάλλει τις απόψεις του, μέσω διαδικτυακής πύλης. Τώρα, θα πάει στον Υπουργό Υγείας για την τελική έγκριση.

Το φάρμακο αποτελείται από δύο τύπους χαπιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός εννέα εβδομάδων εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, NHK. Σε κλινική δοκιμή στην Ιαπωνία, το 93% των συμμετεχόντων είχε πλήρη άμβλωση εντός 24 ωρών, μετέδωσε το NHK.

Το φάρμακο συνδυάζει τη μιφεπριστόνη και τη μισοπροστόλη, τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο βασικών του φαρμάκων και περιγράφονται ως ασφαλή και αποτελεσματικά για τις εγκύους. Μέχρι σήμερα, μόνο χειρουργική άμβλωση είναι διαθέσιμη στην Ιαπωνία με δύο μεθόδους: Της απόξεσης και της εκκένωσης.

Διαβάστε ακόμη: