Η νέα γενιά που θα άλλαζε τα πολιτικά δεδομένα τελικά αποδείχτηκε μια γενιά κομφορμιστική που έδωσε την πρώτη θέση στις επιλογές της στη Νέα Δημοκρατία με 31,5 -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll- αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 28,8%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,5% και το ΚΚΕ 6,4%. Μια προτίμηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη -με 5%- και τον Κυριάκο Βελόπουλο με 5,9% ενώ το 12% προτίμησε άλλο κόμμα.

Μια δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε πρόσφατα περιορίζει στην πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 17-40 τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,4% και εμφανίζει την Πλεύση Ελευθερίας στο 4,8%, τους Σπαρτιάτες στο 3,8% και την Ανταρσία στο 1,7%.

Πρόκειται για μια γενιά πιο αισιόδοξη από προηγούμενες -σε ποσοστό 52%- “η πρώτη γενιά που πατά σε μετα-υλιστικές αξίες, αφού η οικογένεια, οι φίλοι, ο έρωτας, η προσφορά στην κοινωνία δίνουν σημασία στη ζωή τους μαζί με την έγνοια για το πώς θα πορευθούν στην επαγγελματική τους ζωή.

Βρισκόμαστε, δηλαδή, πολύ μακριά από το επιφανειακό μοντέλο του lifestyle που κυριάρχησε για δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία και ηττήθηκε με θόρυβο” όπως θα πει ο διευθυντής της Κάπα Research Αλέξης Ρουτζούνης.

“Η Ελλάδα είναι ένας καλός τόπος για να ζει κανείς -υποστηρίζει το 55% των ερωτώμενων- ο τόπος όπου θα εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους, αντίθετα με το 74% που θα «έφευγε από την Ελλάδα» το 2010.

Οι 4 στους 10 δηλώνουν θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, ενώ η αποχώρηση από αυτό -σύνθημα αλλοτινών νέων γενεών- είναι αδιανόητη αφού μόλις το 22% υποστηρίζει αυτή τη θέση.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που τους εκφράζουν είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και ο Κώστας Κυρανάκης από τη Νέα Δημοκρατία, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Χρηστίδης και ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ.

Αν κρίνουμε από τις πολιτικές επιλογές τους οι νέες γενιές που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση θα είναι ευχαριστημένες με μια δουλειά δεν αμφισβητούν το καθεστώς και δεν φλέγονται πολύ να αλλάξουν τον κόσμο, όσο μη χάσουν το πληκτρολόγιό τους.

Διαβάστε περισσότερα