Η Φινλανδία θα στείλει τρία άρματα μάχης Leopard 2, κατάλληλα για άρση ναρκοπεδίων και θα παράσχει εκπαίδευση για τη χρήση αυτών, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με το φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας, παραμονή της πρώτης επετείου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα αποστείλουμε περισσότερο αμυντικό υλικό και θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα Leopard μαζί με τους εταίρους μας», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας, Μίκο Σαβόλα, σε σημερινή (23/02) ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε, επίσης, ότι στη βοήθεια θα περιλαμβάνεται «εκπαίδευση αναφορικά με τη χρήση και τη συντήρηση των αρμάτων μάχης».

Τα οχήματα που αποστέλλονται, συνιστούν τροποποιημένη εκδοχή των Leopard, σχεδιασμένη για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, αποσαφήνισε ο κ. Σαβόλα σε συνέντευξη Τύπου.

Τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι η πατρίδα του, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, θα μετάσχει σε ευρωπαϊκή συμβολή άρματων μάχης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η συνεισφορά του Ελσίνκι θα είναι μέτρια προκειμένου να αποφύγει τυχόν «τριγμούς» και κινδύνους στην ασφάλεια του κράτους.

«Το μερίδιο της Φινλανδίας σε άρματα μάχης που θα δοθούν στην Ουκρανία δε μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να υπερασπισθούμε ένα μεγάλο ανατολικό σύνορο, ακόμη δεν είμαστε μέλη του NATO και δε μπορούμε να διακυβεύσουμε την δική μας ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Σαβόλα, προσθέτοντας ότι δε θα αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των αρμάτων μάχης, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Η ανακοίνωση της Φινλανδίας έπεται της χθεσινής (22/02) δέσμευσης της Ισπανίας για την αποστολή έξι αρμάτων μάχης.

Τη 17η Φεβρουαρίου, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν τα υπεσχημένα άρματα μάχης στο Κίεβο, αφού είχε διστάσει για καιρό να εγκρίνει το παρόν μέτρο. Η χώρα ανακοίνωσε, εν τέλει, τον Ιανουάριο, την αποστολή δεκατεσσάρων Leopard, ώστε να συγκροτηθούν δύο τάγματα αρμάτων μάχης προς την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: