Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Φυσικά, επηρεάζεται πολυεπίπεδα και η αθλητική ζωή στα δύο κράτη.

Τον Μάρτιο, η FIFA είχε αποφασίσει την αναστολή των συμβολαίων ποδοσφαιριστών του εξωτερικού σε Ρωσία και Ουκρανία, έως τον Ιούνιο.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε πως εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η αναστολή των συμβολαίων επεκτείνεται έως και τον Ιούνιο του 2023. Κατά αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται οι παίκτες που αγωνίζονται στην πολύπαθη Ουκρανία, ενώ τιμωρείται η Ρωσία.

«Εάν οι σύλλογοι που συνδέονται με την Ουκρανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UAF) ή την Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας (FUR) δεν καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία με τους παίκτες και προπονητές του εξωτερικού έως τις 30 Ιουνίου 2022, εκείνοι θα έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας με τους συλλόγους έως τις 30 Ιουνίου 2023», τόνισε η FIFA.

Αυτές οι αποφάσεις δίδουν την ευκαιρία σε παίκτες και προπονητές να προπονούνται, να παίζουν και να λαμβάνουν μισθό, ενώ προστατεύονται οι ουκρανικές ομάδες και βοηθούν παίκτες και προπονητές να αποχωρήσουν από την Ρωσία», επισημάνθηκε εν συνεχεία.

Οι παραπάνω παίκτες θα θεωρούνται δίχως συμβόλαιο και θα μπορούν να υπογράψουν όπου θέλουν, έως τον Ιούνιο του 2023.