Αγωγή κατά της Ferrari στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι δεν διόρθωσε ένα «επικίνδυνο ελάττωμα ασφαλείας» στα φρένα ορισμένων πολυτελών σπορ αυτοκινήτων της, παρά την έκδοση πολλαπλών ανακλήσεων.
Οι ανακλήσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «προσωρινό διορθωτικό μέτρο» για ένα από τα εντοπισμένα προβλήματα στα φρένα, αφήνοντας χιλιάδες οδηγούς της Ferrari σε μη ασφαλή οχήματα, σύμφωνα με την προτεινόμενη συλλογική αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο.

Ο Iliya Nechev, κάτοικος Καλιφόρνιας, ισχυρίζεται ότι η Ferrari 458 Italia του 2010, την οποία αγόρασε το 2020, είχε «προβλήματα με τα φρένα» από την ημέρα που την πήρε και «παρουσίαζε μερική ή ολική απώλεια της ικανότητας πέδησης».

«Σε μια περίπτωση, ο ενάγων οδηγούσε σε κατηφόρα με περίπου 50 μίλια την ώρα και ενώ ετοιμαζόταν να πάρει μια δεξιά στροφή 90 μοιρών, ο ενάγων πάτησε τα φρένα του», αλλά το αυτοκίνητο δεν επιβράδυνε, το πεντάλ του φρένου ήταν σκληρό και παρά την αλλαγή ταχύτητας προς τα κάτω, δεν υπήρχε πίεση στα φρένα, σύμφωνα με την αγωγή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όταν ο Nechev το ανέφερε αυτό στον αντιπρόσωπο της Ferrari, όπως είπε, του είπαν ότι το πρόβλημα ήταν «φυσιολογικό».

Σε μια εθελοντική ανάκληση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, η Ferrari North America εντόπισε ένα ζήτημα με διαρροή υγρού φρένων που θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα πέδησης. Μια διευρυμένη ανάκληση ξεκίνησε το 2022 και η Ferrari στόχευσε επίσης οχήματα στη Γερμανία, την Κίνα και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την καταγγελία.

Η Robert Bosch GmbH, η οποία σύμφωνα με την καταγγελία είναι ο κατασκευαστής των ελαττωματικών εξαρτημάτων, κατονομάζεται επίσης ως εναγόμενη.

Εκπρόσωποι της Ferrari και της Bosch δεν απάντησαν αμέσως εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Ferrari κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε τους πελάτες για την πλήρη έκταση του ελαττώματος των φρένων, το οποίο, σύμφωνα με τον Nechev, μπορούσε να διορθωθεί μόνο με την αντικατάσταση του κύριου κυλίνδρου.

Αντ’ αυτού, η εταιρεία συνέχισε «να πουλά (ή να επωφελείται από την πώληση) χιλιάδων αυτοκινήτων που περιείχαν αυτό το απειλητικό για τη ζωή ελάττωμα», σύμφωνα με την καταγγελία.

Διαβάστε ακόμη: