πιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και των αγορών, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για έκτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της, μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) όπου ελήφθη η εν λόγω απόφαση, δεν δίνει το παραμικρό σήμα για μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Αντιθέτως υιοθετεί το ύφος που χρησιμοποίησε στις συνεδριάσεις Ιανουαρίου και Μαρτίου, μιλώντας ξανά για έλλειψη περαιτέρω προόδου αναφορικά με τον στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

«Η Eπιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Fed. Επί της ουσίας η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ (2,7%) παραμένει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν ενέργειες όπως η μείωση των βασικών επιτοκίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφορικά με την… πρόοδο στη μάχη για τον πληθωρισμό ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ο οποίος τόνισε «ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Η περαιτέρω πρόοδος στην αποκλιμάκωσή του δεν είναι διασφαλισμένη και ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι αβέβαιος. Είναι πιθανό ότι η απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουν το τρέχον επιτόκιο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί”,

Ο επικεφαλής της Fed, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. «Πιστεύω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση όσον αφορά τα επιτόκια να είναι μια αύξηση. Θα έλεγα ότι είναι απίθανο» σημείωσε.

Τα βασικά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα παραμείνουν σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% – 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον Ιούλιο του 2023.

H Fed ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα μειώσει στα 25 δισ. δολάρια το όριο όσον αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που αφήνει να λήξουν κάθε μήνα χωρίς να τα επαναγοράσει. Η εν λόγω απόφαση ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως μια πρώτη έμμεση κίνηση νομισματικής χαλάρωσης.

Στο 2,7% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Πάνω από τις προβλέψεις κινήθηκε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) των Ηνωμένων Πολιτείων, κατά τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε 2,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι ανόδου 2,5% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 2,6%.

Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης ανέβηκε 0,3%, όπως περίμεναν οι αναλυτές.Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 2,8% σε ετήσια βάση, όσο και τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε 0,3%.

Το προσωπικό εισόδημα ανέβηκε 0,5% τον Μάρτιο και 0,8% οι προσωπικές δαπάνες.

Διαβάστε ακόμη: