Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες του πρώτου εξαμήνου του 2015, του εξαμήνου της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», του εξαμήνου που «καθαρογραφόταν» η συμφωνία, του εξαμήνου που μας συστήθηκαν οι «θεσμοί» και ο «έντιμος συμβιβασμός».

Φαίνεται, λοιπόν, πως κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ νοσταλγούν αυτή την περίοδο, ή για να είμαστε ακριβείς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο προσκήνιο εκείνη την περίοδο.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του, κλήθηκε να απαντήσει για το αν θα μπορούσε το κόμμα του να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία με τον άλλοτε πολιτικό του προϊστάμενο και νυν γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε το 2015 και το τι θα μπορούσε να γίνει. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στην λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν (αλλά) και τώρα, πρέπει να τα βρεις. Πρέπει να υπάρχει προοπτική. Και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Εγώ έχω μεγαλύτερο καημό να ανταποκριθούμε στην αγωνία και στην απελπισία του κόσμου που αντιμετωπίζει την ακρίβεια, παρά να στεναχωρηθώ εγώ που θα μιλήσω με κάποιον που έχω διαφωνήσει».

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι όμοια με αυτή του 2015, δηλαδή η εξουσία είναι αυτοσκοπός, συνεπώς μπορούν να συγκυβερνήσουν με οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην τους προκαλεί προβληματισμό η επάνοδος του Υπουργού της «δημιουργικής ασάφειας», αλλά για τους πολίτες πάλι; Ισχύει το ίδιο; Μάλλον όχι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να εφήρμοσε ως υπουργός ένα αυστηρό και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας, παρά ταύτα δεν έχει απαρνηθεί τις θεωρίες του για έναν κόσμο πιο «κόκκινο», στη θεωρία όμως, γιατί κατά τα άλλα τον εξυπηρετεί ο καπιταλισμός. Συνεπώς θα μπορούσε να συνεννοηθεί με άνεση με ένα πρόσωπο σαν τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πέρα από τον Βαρουφάκη, όμως, ο κ. Τσακαλώτος θυμήθηκε και τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι «Δεν ήταν και τόσο δεξιός ο Καμμένος…».

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών έβγαλε μεν ατάκες αλλά και προθέσεις με φόντο την εξουσία…