Η κυβέρνηση στερείται μιας ολιστικής προσέγγισης και πολιτικής για την επιχειρηματικότητα, τις ΜμΕ και την οικονομία ανέφερε σήμερα Τρίτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για τα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

«Η αυθαιρεσία, οι πελατειακές σχέσεις, η έλλειψη σχέσεων εμπιστοσύνης και ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι τα προβλήματα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι «το μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που υποστηρίζει η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο σχέδιο νόμου για τα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» ανέφερε πως το βασικό αίτιο για το γεγονός ότι έχουμε πολύ μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι η διαχρονική ύπαρξη αυθαιρεσίας. Δηλαδή ενός πλαισίου όπου δεν υπήρχαν κανόνες και σχέσεις εμπιστοσύνης, εσκεμμένα, προκειμένου να υπάρχει η ανάγκη των πελατειακών σχέσεων. Αυτά, συνετέλεσαν ώστε να είναι πολύ δύσκολο οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Παρατήρησε πως στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού το κλειδί, μακροπρόθεσμα, στην ευημερία δεν είναι η παραγωγικότητα, όπως ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, καθώς τώρα μπορεί να αυξάνεται η παραγωγικότητα, αλλά δεν αυξάνονται οι μισθοί. Τόνισε πως δεν προκύπτει ότι ο ανταγωνισμός είναι το «κλειδί» για την ευημερία, ούτε καν από τη νεοκλασική θεωρία των οικονομικών.