Οι πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δυστυχώς έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στην ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά συνεχίζουν να κοστίζουν, παρά την κάποια εξομάλυνση της ενεργειακής αγοράς, συνεχίζουν όμως να πληρώνουν αλμυρά και σε άλλα επίπεδα, όπως αυτό της έκρηξης των τιμών στα τρόφιμα και άλλα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
Μέχρι τώρα, λοιπόν, ο λογαριασμός των μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει φτάσει τα 800 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του think-tank Bruegel.
Αναλυτικότερα οι χώρες της Ε. Ε. από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η Γερμανία βρίσκεται στην «κορυφή» της κατάταξης, έχοντας δαπανήσει περίπου 270 δισ. ευρώ, ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία, έκαστη εκ των οποίων έχουν δαπανήσει λιγότερα από 150 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που διέθεσε η Βρετανία ανέρχεται σε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία σε 8,1 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες εξαντλούν τον δημοσιονομικό χώρο τους για να διατηρήσουν μια τόσο ευρεία χρηματοδότηση και για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν αρχίσει να κόβουν ή να μειώνουν δραστικά διάφορες επιδοτήσεις, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, καθώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τώρα, οι όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.
Διαβάστε ακόμη: