Παράδειγμα αυστηρότητας η Αυστρία θα υιοθετήσει την πιο αυστηρή εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο Covid-19 αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας το υποχρεωτικό για οποιονδήποτε άνω των 18 ετών. Η Αυστρία είναι η πρώτη στο μπλοκ που εφαρμόζει τέτοια σαρωτικά μέτρα ενώ η Ιταλία, η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει εντολές για ορισμένες ομάδες, όπως ηλικιωμένους, προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και εργαζόμενους.

Η πολιτική συναίνεση γύρω από το αυστριακό σχέδιο είχε δείξει σημάδια κατάρρευσης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ειδικοί περίμεναν να δουν εάν τα διαθέσιμα εμβόλια θα ήταν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της νέας, εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron.

Πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν ότι τα εμβόλια βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου, ενώ τα ενισχυτικά εμβόλια αυξάνουν αυτές τις προστασίες.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας είπε ότι ενώ η εντολή είναι ένα σκληρό βήμα, είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί η σοβαρή ασθένεια και να βγούμε από την πανδημία. «Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτό και να επιστρέψουμε σε μια κανονική ζωή», δήλωσε πρόσφατα στο BBC η ομοσπονδιακή υπουργός της Αυστρίας, Karoline Edtstadler.

Μια επιστροφή στην κανονική ζωή — ή κάτι που την πλησιάζει — ξεκινά σε όλη την Ευρώπη.

Από το άνοιγμα των εστιατορίων και τη νυχτερινή ζωή έως τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας και την αφαίρεση των εντολών για μάσκα, μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ χαλαρώνουν τους κανόνες τους για τον Covid-19 παρά τους αριθμούς ρεκόρ, που τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι μπορούν να το κάνουν επειδή η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία στους εμβολιασμένους πληθυσμούς τους.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Sajid Javid ακύρωσε τη Δευτέρα εντολή με την οποία υποχρέωνε όλους τους ιατρούς πρώτης γραμμής στην Αγγλία να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι, ενώ ο εμβολιασμός παρέμενε «η καλύτερη γραμμή άμυνάς μας», δεν ήταν πλέον «αναλογικό» να απαιτείται.

Η στροφή αυτή ακολούθησε την απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει τους λεγόμενους περιορισμούς του «Σχεδίου Β», που εισήχθησαν για την καταπολέμηση της παραλλαγής Omicron, καθώς τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν.

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ολλανδία αίρουν τους εναπομείναντες κανόνες Covid παρά τα αυξανόμενα κρούσματα — Η Δανία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης ή μέσο όρο νέων μολύνσεων σε επτά ημέρες, από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το Our World in Data .

Αξιωματούχοι στις χώρες δήλωσαν ότι οι πρόσφατες κορυφώσεις δεν προκάλεσαν αύξηση των νοσηλειών, με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Gahr Stoere να σημειώνει: «Προστατευόμαστε καλά από τα εμβόλια».

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να ακυρώνει τους περιορισμούς καθώς η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται.

Η εικόνα φαίνεται πολύ διαφορετική στην Αμερική, όπου οι αυξανόμενες νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν διαψεύσει τις ελπίδες ότι η Omicron θα ήταν πιο ευγενική με τη χώρα από τα προηγούμενα κύματα.

Σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, όπου οι ηγέτες αρχίζουν να γυρίζουν σελίδα στην πανδημία, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάσσεται στα ύψη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Our World in Data.

Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στην αποτυχία της χώρας να εμβολιάσει τόσους ανθρώπους όσους τα άλλα πλούσια κράτη.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται πλέον στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τους κατά κεφαλήν θανάτους από Covid-19, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τις ΗΠΑ είναι η Πολωνία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι αρχίζει να βλέπει μια ανησυχητική αύξηση των θανάτων στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και ότι ήταν πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να σταματήσει τη μετάδοση.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε στους δημοσιογράφους την
Τρίτη. “Περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότερους θανάτους. Δεν ζητάμε να επιστρέψει καμία χώρα στο λεγόμενο lockdown. Αλλά καλούμε όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους
ανθρώπους τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια. Είναι πρόωρο και για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθούμε, ή να κηρύξουμε τη νίκη», πρόσθεσε.