ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει στα στοιχειώδη για τους πολίτες της

Το πλαφόν της Ούρσουλας των 275 ευρώ/μεγαβατώρα δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβει κάτω από τα 200 ευρώ, που ζητούν οι περισσότερες χώρες.

Το νέο ναυάγιο στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, καταδεικνύει με τον καλύτερο και ευκρινέστερο τρόπο ότι η γερμανοκρατούμενη Κομισιόν και το μπλοκ χωρών γύρω από τη Γερμανία, εμποδίζει μία απόφαση με τεράστια οφέλη για τις οικονομίες, αλλά φυσικά και για τους πολίτες που πληρώνουν πάντα τον πολύ ακριβό πλέον λογαριασμό της ενεργειακής κρίσης.

Από την περασμένη άνοιξη που τέθηκε πρώτη φορά το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, έχουν περάσει τόσοι μήνες και το 2022 φεύγει σε λίγο, αφήνοντας πίσω του τεράστια οικονομική ζημία, γιατί η Γερμανοί βιομήχανοι και η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλουν με τίποτα ένα καθολικό πλαφόν

Παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις και επαφές, είναι πιά ηλίου φαεινότερο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χωριστεί στα δύο, η περίφημη αλληλεγγύη αποδείχθηκε απλά ένα καλοφτιαγμένο σλόγκαν και η στρατηγική της Γερμανίας “και μαζί”, όταν τη συμφέρει “και χώρια” από τους άλλους, όταν τα συμφέροντά της δεν συμβαδίζουν, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, πείθοντας ακόμα και τον πιο δύσπιστο και γερμανόφιλο.

Η όποια προσπάθεια καταβληθεί μέχρι την 13η Δεκέμβρη, που θα συνεδριάσουν και πάλι οι υπουργοί Ενέργειας, δεν πρόκειται να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς το πλαφόν της Ούρσουλας των 275 ευρώ/μεγαβατώρα δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβει κάτω από τα 200 ευρώ, που ζητούν οι περισσότερες χώρες.

Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά όλα τα μηνύματα και οι πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών σε αυτό το συμπέρασμα κατατείνουν, δυστυχώς

Και το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει μόλις πιάσουν τα γερά κρύα στην Ευρώπη και ειδικά στην κεντρική και βόρεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο νότος δεν θα έχει κρύες ημέρες και νύχτες;

Το σύνολο (!) του πακέτου για την ενεργειακή κρίση μπήκε στο συρτάρι και αυτό ίσως είναι το πιο ανησυχητικό.

Αρκεί και μόνο η δήλωση του υπουργού Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten, ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα, όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα».

Μα, πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση για όλα, όπως για παράδειγμα το τι θα γίνει με το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο ρέει χωρίς εμπόδια μέχρι σήμερα στην Ε.Ε., δίνοντας σωτήριες λύσεις στη βιομηχανία και όχι μόνο;

Τώρα είναι γεμάτες οι δεξαμενές αερίου στην Ευρώπη, ενώ και οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά πλέον και εξ αυτών υπάρχει η πολυτέλεια των διαφωνιών, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα η κατανάλωση θα εκτιναχθεί, όποια μέτρα περιορισμού και αν ληφθούν.

Τότε θα έρθουν τα πολύ δύσκολα και θα πρέπει η Ε.Ε. να είναι προετοιμασμένη και να έχει ενιαία πολιτική σε όλα, αλλιώς θα έχουμε μία πρωτοφανή αποσύνθεση, ένα κομφούζιο, πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων του σημερινού παζλ διαφωνιών.

Εξάλλου, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στέλνει ήδη ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση καταρρέει, προσφέροντας ένα πρώτης τάξης πολιτικό δώρο στη Ρωσία και τον Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη: