Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να συστήσει την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος (vaping) σε ταράτσες καφετεριών, στάσεις λεωφορείων και ζωολογικούς κήπους, ενώ τα σχέδια περιλαμβάνουν και προϊόντα χωρίς νικοτίνη, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Euronews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση των υφιστάμενων απαγορεύσεων καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα συμπεριλάβει και καινοτόμα προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη, σύμφωνα με σχέδιο που διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του Euronews.

Τα σχέδια, που πρόκειται να εγκριθούν από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα επεκτείνουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του 2009 που αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η τελευταία έκδοση του σχεδίου – που είδε το Euronews και υπόκειται ακόμη σε αλλαγές – επιδιώκει να καθαρίσει τους δημόσιους χώρους από όλα τα αερολύματα, όχι μόνο από τον καπνό του τσιγάρου, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονούν τα νέα προϊόντα καπνού, όπως οι ατμοί.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο που μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής τους, το 2009-2012, παρατηρήθηκε ήδη μείωση της έκθεσης.

Στο στόχαστρο και νέα προϊόντα καπνού

Οι νέες συστάσεις της Επιτροπής αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός ευρύτερου φάσματος νέων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των «προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είτε περιέχουν νικοτίνη είτε δεν περιέχουν νικοτίνη».

Ομοίως, η Επιτροπή θέλει να συμπεριλάβει και «υποκατάστατα καπνού και κάθε άλλο προϊόν που εκπέμπει καπνό ή/και αερολύματα», όπως προκύπτει από το έγγραφο που διέρρευσε.

Τα προϊόντα αυτά, που συχνά προωθούνται στην αγορά ως ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις του παραδοσιακού καπνίσματος, εξακολουθούν να εκθέτουν τους παρευρισκόμενους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. «Τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση των αναδυόμενων προϊόντων ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ασαφή», αναφέρει το έγγραφο.

Η καταστολή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων αποδείξεων ότι η έκθεση σε «αερολύματα από ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο με νικοτίνη όσο και χωρίς, εκθέτουν τους παρευρισκόμενους σε ποσοτικά προσδιορίσιμα επίπεδα σωματιδίων και βασικών τοξικών ουσιών και ρυπαντών», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Επέκταση των περιοχών απαγόρευσης

Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος και του vaping σε διάφορους υπαίθριους χώρους, η οποία μέχρι σήμερα ρυθμίζεται κατά περίπτωση από τα επιμέρους κράτη μέλη.

«Το επίπεδο κάλυψης των κανόνων για την απαγόρευση του καπνίσματος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο των χώρων απαγόρευσης του καπνίσματος και το γενικό επίπεδο κάλυψης των εξωτερικών χώρων στις πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος είναι χαμηλό», δήλωσε η Επιτροπή για να δικαιολογήσει την ανάγκη για ευρύτερη προστασία στους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι -που ορίζονται ως μερικώς στεγασμένοι ή κλειστοί χώροι, όπως ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια- που συνδέονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, θα πρέπει να γίνουν ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος.

Θα καλυφθούν επίσης οι κόμβοι των δημόσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, και το κάπνισμα θα απαγορευτεί επίσης σε υπαίθριους χώρους που συνδέονται με χώρους εργασίας, νοσοκομεία και γηροκομεία.

Περιλαμβάνονται επίσης οι χώροι αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων παιδικών χαρών, των λούνα παρκ, των πισινών και των ζωολογικών κήπων, καθώς και οι εκπαιδευτικοί χώροι από την προσχολική φροντίδα των παιδιών μέχρι το πανεπιστήμιο.

Διαβάστε ακόμη: