Τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αποτέλεσαν μια ακόμη ισχυρή επιβεβαίωση ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και οι διοικήσεις τους αναθεωρούν στόχους και προκλήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πλέον ισχυρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε ανοδική αναθεώρηση των βασικών οικονομικών τους στόχων για το 2024, αυξάνουν την ανταμοιβή των μετόχων τους ενώ συντονισμένα προχωρούν και στην απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρους 7έως 9 χρόνια νωρίτερα από το 2041 βγάζοντας από πάνω τους και το τελευταίο «βαρίδι» από την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν στο εννεάμηνο ισχυρή κερδοφορία ύψους 3,725 δισ. ευρώ και συνολικές επιδόσεις που οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των βασικών οικονομικών στόχων για την τρέχουσα χρήση.

Πρόκειται για επίδοση που δημιουργεί αισιοδοξία στους αναλυτές ότι η εφετινή χρήση θα κλείσει με καθαρό αποτέλεσμα ρεκόρ, το οποίο θα κινηθεί προς τη ζώνη των 4,5 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. ευρώ το 2023.

Αύξηση μερισμάτων

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι διοικήσεις και των τεσσάρων τραπεζών ενημέρωσαν τους αναλυτές ότι προχωρούν στην αύξηση των δεικτών διανομής μερισμάτων στους μετόχους ήδη από την χρήση του 2025, ενώ το πρόγραμμα ανταμοιβής εκτός από μετρητά θα περιλαμβάνει και επαναγορά ιδίων μετοχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση αναλυτών που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Eurobank και η Εθνική σχεδιάζουν να διανείμουν μέρισμα έως 50% (από 40%) το 2025, ενώ η Alpha Bank και η Πειραιώς θέτουν τον πήχυ στο 35% για το επόμενο έτος και τον ανεβάζουν στο 50% για το 2026 (έναντι των κερδών του 2025).

Όσον αφορά στη διάρθρωση του μερίσματος για το επόμενο έτος, στόχος των τραπεζών είναι να διαμορφωθεί ένα μείγμα μετρητών και επαναγορών μετοχών (share buy back), χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει λεπτομέρειες για την τελική αναλογία.

Ταχύτερη απόσβεση DTC

Την ίδια στιγμή κάθε μία εκ των τεσσάρων τραπεζών ανακοίνωσε τον οδικό της χάρτη, βάσει του οποίου θα πετύχει αποαναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου – DTC ως το 2034, προχωρώντας σε εποπτικές προσαρμογές.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι τράπεζες θα «καίνε» πρόσθετο DTC από τα εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχεί στο 29% των κερδών που θα διανέμουν προς τους μετόχους, μέσω μερίσματος και buyback.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να αποσβένουν απαίτηση DTC μέσω της υποχρέωσης πληρωμής φόρου.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα αξιοποιούν τμήμα της κερδοφορίας τους που δεν θα καταβάλλεται ως μέρισμα για να αποσβέσουν ένα επιπλέον ποσό DTC κάθε χρόνο, αντί να το συσσωρεύουν ως πρόσθετο κεφάλαιο.

Εάν για παράδειγμα μια τράπεζα κλείσει το 2025 με καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ και λάβει έγκριση από τον επόπτη για payout στο 50% (μέσω διανομής μερίσματος ή split και υπό τη μορφή buyback), θα «κάψει» εποπτικό κεφάλαιο 145 εκατ. ευρώ.

Αν ο «πήχυς» ανέβει στο 60%, η εποπτική προσαρμογή ανεβαίνει στα 174 εκατ. ευρώ.

Το γκρουπ των Εθνική – Eurobank, υπό το πρίσμα της υψηλότερης κεφαλαιακής βάσης και της ισχυρής παραγωγής κεφαλαίου, δύναται να αποσβέσει ταχύτερα το DTC, ανεβάζοντας περαιτέρω τα επίπεδα payout.

Έρχονται αναβαθμίσεις

Η ταχύτερη αποαναγνώριση των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) σε συνδυασμό με την υψηλή και βιώσιμη κερδοφορία και τη δυναμική των ισολογισμών ανοίγει τον δρόμο και για περαιτέρω αναβαθμίσεις για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

Τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζουν με νόημα ότι εφόσον η αναλογία DTC στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών μειώνεται σταδιακά και οι εποπτικοί κεφαλαιακοί δείκτες παραμένουν σε «υγιή» επίπεδα, αυτό θα αποτελέσει «credit positive» (πιστωτικά θετική εξέλιξη) για τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων μέσω της επιτάχυνσης αποαναγνώρισης DTC αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι προκλήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Μετά την επίτευξη της ισχυρής κερδοφορίας είναι προφανές ότι οι προκλήσεις για τις τράπεζες πλέον αλλάζουν.

Στόχος των Φ. Καραβία, Χ. Μεγάλου, Β. Ψάλτη και Π. Μυλωνά είναι να κρατήσουν τα καθαρά κέρδη των συστημικών τραπεζών τουλάχιστον στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ ετησίως και η ετήσια διανομή τους να φτάσει στο 50% ή υψηλότερα κατά την περίοδο 2025-2027.

Όπως τονίζουν τραπεζικοί αναλυτές, για να καταστεί ωστόσο επιτυχές το παραπάνω πλάνο, θα απαιτηθούν προσπάθειες προς την κατεύθυνση περαιτέρω μεγέθυνσης του ενεργητικού και ανάπτυξης των μη τοκοφόρων εργασιών.

Αυτό σημαίνει ότι η πιστωτική επέκταση θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς, βάζοντας στο παιχνίδι των χορηγήσεων και την λιανική που συνεχίζει να κινείται με αρνητικό πρόσημο, και από την άλλη να ενισχυθούν τα έσοδα από προμήθειες μέσω διάθεσης μη δανειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι CEO των τεσσάρων συστημικών ομίλων στις παρουσιάσεις προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2024 την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποίησαν τον οδικό χάρτη πλήρους απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, που αξιολογείται από τον SSM ως πηγή κινδύνου για το ενεργητικό τους, όταν γίνονται συζητήσεις για το μέρισμα.

Με την πρόβλεψη ωστόσο για μηδενισμό του πριν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, ανοίγει ο δρόμος για ανταμοιβή των μετόχων, ανάλογη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ωστόσο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αποφύγουν το λάθος να διανείμουν ως επί το πλείστον το μεγαλύτερο μέρος των πλεονάζοντων κεφαλαίων και της κερδοφορίας τους στους μετόχους και προσθέτουν ότι με δεδομένο ότι έχουν καταρτίσει ένα αρκετά συντηρητικό και στενό σε πρότυπα ανάπτυξης σχεδιασμό, θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες σε κλάδους και αγορές ώστε να προσθέτουν και άλλες πηγές εσόδων.

Διαβάστε ακόμη: