Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος… Σαν να μην μας έφταναν τα υψηλά επιτόκια που απομακρύνουν τα μεγάλα funds από τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών (Εθνική – Τρ. Πειραιώς) και τους διαγωνισμούς του Δημοσίου (πχ Αττική οδός), έσκασε και η υπόθεση Silicon Valley που επαναφέρει μνήμες Lehman Brothers, υπόθεση που συγκλόνισε την αγορά πριν από 15 χρόνια και προκάλεσε ντόμινο επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές!

Και όλα τούτα, την ώρα που στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά την τραγωδία των Τεμπών έχει επιστρέψει το πολιτικό ρίσκο, που τρομάζει τους ξένους, τους αποθαρρύνει από περαιτέρω τοποθετήσεις και τους …προτρέπει σε ρευστοποιήσεις!

Και ως γνωστόν, οι ξένοι όσο μαζικά μπαίνουν, άλλο τόσο μαζικά βγαίνουν!

Στην αγορά πάντως το νέο σκηνικό του πολιτικού ρίσκου και της πολιτικής αβεβαιότητας, δημιουργεί ένα θολό τοπίο όπου βρίσκουν ευκαιρία να αναδειχθούν σενάρια και επιδιώξεις!

Σε απλά λόγια η αγορά την ώρα τούτη φοβάται πρώτον το σενάριο ακυβερνησίας, καθώς η αυτοδυναμία της ΝΔ απομακρύνεται βάσει των δημοσκοπήσεων!

Δεύτερον η αγορά φοβάται ακόμη και το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών, σε περίπτωση που ούτε από τις δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου προκύψει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας!

Το τρίτο που τρομάζει την αγορά είναι το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε αλλαγή πρωθυπουργού, υπό την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές να απαιτήσει πρωθυπουργό κοινής αποδοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Τούτο το σενάριο, που το στηρίζουν πολιτικά (εντός και εκτός ΝΔ) και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε περίπτωση κατά την οποία η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα θα είναι μικρότερη των 4-5 μονάδων, γεγονός που δεν την καθιστά σε θέση ισχύος ως προς τις εξελίξεις!

Επιπροσθέτως μια εξέλιξη τέτοια, που την προωθούν οι πάσης φύσης «εχθροί» του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είχε επιπτώσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ και μοιραία θα προκαλούσε εξελίξεις…

Το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που διαμορφώνεται και των ακόμη υψηλότερων που προαναγγέλλεται από την FED και την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην εγχώρια αγορά, οδηγούν στις καλένδες τόσο Εθνική και Τρ. Πειραιώς, όσο και τον διαγωνισμό της Αττικής οδού!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι αν γινόταν τώρα ο διαγωνισμός για την Αττική οδό, μετά βίας θα κατέβαιναν έστω τα μισά κοινοπρακτικά σχήματα, δηλαδή τα 4 από τα 8!!!

Την ίδια ώρα, για να ξέρετε, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από το περίφημο fund ION για την Τρ. Πειραιώς και από τα αραβικά κεφάλαια του Μπιν Σαλμάν για την Εθνική!

Κανένα σοβαρό ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, γεγονός που επιβεβαιωθεί την πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί ότι όλα πάνε πίσω, από Σεπτέμβριο και μετά! Και αν…

Διαβάστε περισσότερα