Mε όρους συνολικής απόδοσης στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η Eurobank, εμφάνισε τον πιο αξιόπιστο ισολογισμό καθώς έχει διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων (τόκοι, προμήθειες, επενδυτική τραπεζική) ενώ η Τράπεζα Πειραιώς τα υψηλότερα οργανικά κέρδη με 93 εκατ. ευρώ, έναντι 67 εκατ. ευρώ της Eurobank, 61 εκατ. ευρώ της Alpha bank και μόλις 57 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Αντίθετα, η Εurobank υπερτερεί από όλους και θα εμφανίσει τα υψηλότερα κέρδη (610 εκατ. ευρώ) το 2022. Όλες οι τράπεζες επίσης εμφάνισαν έκτακτα έσοδα από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης Alpha bank και Eurobank προηγούνται και μάλιστα σε καίριους τομείς όπως η ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμός.

Η χρηματοδότηση νοσεί

Όταν κοιτάξει κανείς τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διαπιστώσει ότι εκεί βρίσκονται μόνο οι εταιρείες που θεωρούνται χρηματοδοτήσιμες.

Τα μεγάλα δάνεια κατευθύνονται, κυρίως, στις μεγάλες εισηγμένες – οι ισολογισμοί των οποίων “αντέχουν” να σηκώσουν δανεισμό και το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό της Motor Oil, της οποίας ο ισολογισμός μπορεί να λάβει χρηματοδότηση έως και 1 δισ. ευρώ. Μόνο στην εξαγορά της Άνεμος της κατετέθη πρόταση για 500 -550 εκατ. ευρώ. Ο ισολογισμός της, όμως, ορθώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Από εκεί και πέρα, όμως, η χρηματοδότηση της μικρομεσαίων επιχειρήσεων νοσεί και πρέπει να συνυπολογιστεί πως 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και πλέον βαρύνουν την οικονομία.

Όσες επιχειρήσεις διαθέτουν εξασφαλίσεις θα χρηματοδοτηθούν από funds, ενώ οι υπόλοιπες θα καταλήξουν στους πλειστηριασμούς όταν λειτουργήσει στην Ελλάδα η κάστα των συμβολαιογράφων ή κινητοποιηθεί το υπουργείο του κ. Πιερρακάκη για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων.

Μέσα σ αυτό περιβάλλον και εν μέσω της ενεργειακής καταιγίδας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), η όποια ελληνική βιομηχανία δεν έχει περιθώρια εξ ου και ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ, Tιτάνα, Βιοχάλκο κα.

Επιπλέον, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι μοναδικές επιχειρήσεις που μπορούν να διαφοροποιηθούν στο ΧΑ είναι τα δυο σύνθετα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil).

Τα αυξημένα έσοδα του ελληνικού τουρισμού το 2022 δεν αρκούν να στηρίξουν την εσωτερική κατανάλωση ενώ ο υψηλός πληθωρισμός “αποδεκατίζει” τις καταθέσεις και τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Οι διαχειριστές της Fidelity οι οποίοι μειώνουν τις θέσεις τους στον Τιτάνα, βλέπουν τα “μελλούμενα” και τους επόμενους έξι – δώδεκα μήνες.

Για να σώσουν τα κεφάλαια… αποχωρούν

Tην ίδια άποψη έχουν διαμορφώσει –ορθώς– κι άλλοι μικρότεροι διαχειριστές οι οποίοι για να σώσουν τα κεφάλαια τους αποχωρούν από βιομηχανίες και προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

To ίδιο διακρίνουν και 56 Ceo χαλυβουργιών –μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτεροι στην Ευρώπη, όπως Archellor Mittal, Τhyssen Riva Group, Outokumpu– που απέστειλαν επιστολές στην Κομισιόν καθώς διακυβεύεται το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με το σημερινό σύστημα εμπορίας ρύπων και τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Ανθρακών (CBAM) που υπονομεύει την ικανότητά για επενδύσεις και εκτροχιάζουν τη μετάβαση την πράσινη παραγωγή χάλυβα στην Ευρώπη.

Εάν προσθέσει και το κόστος φυσικού αερίου, πετρελαίου, τότε αντιλαμβάνεται γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να αναλάβουν, όχι το ελληνικό ρίσκο, αλλά ούτε το ευρωπαϊκό. Υπό τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και τα όσα είπε ο Ceo της JP Μorgan κ. Jamie Dimon για επερχόμενο “τυφώνα” δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο.