Μολονότι κάποιοι ανακαλύπτουν μόλις τώρα ότι ο κλάδος της πληροφορικής έχει επιστρέψει για τα καλά, με αφορμή τα εκάστοτε ράλι που καταγράφονται στο χρηματιστήριο, η αλήθεια είναι ότι εδώ και μια τετραετία ο κλάδος βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα, με δεκάδες μικρές και μεγάλες εξαγορές, νέες εισαγωγές στο Χ.Α. και μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά.
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το εμφατικό σκάσιμο της φούσκας των dot coms, ο κλάδος της τεχνολογίας, του internet και ευρύτερα της πληροφορικής έχει επιστρέψει για τα καλά (και) στην Ελλάδα, στο βαθμό που της… αναλογεί βεβαίως, αποτελώντας ένα καυτό story μαζί με την «πράσινη» στην ενέργεια και τα μεγάλα έργα στις υποδομές.
Οι εταιρείες του κλάδου προσβλέπουν στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και στον επιταχυνόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκονται σε μετοχικό και επιχειρησιακό αναβρασμό.
Απαιτούνται μεγαλύτερα και πιο καθετοποιημένα σχήματα, αλλά και εξειδίκευση που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει.
Μοιραία, λαμβάνουν χώρα διάφορες… αλχημείες, με μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες όπως ΟΤΕ, Vodafone και Nova να συνάπτουν συμφωνίες – «γάμους» με μικρότερες και εξειδικευμένες εταιρείες, μπαίνοντας σε διαγωνισμούς που ούτε οι πρώτες, ούτε οι δεύτερες δύνανται να διεκπεραιώσουν μόνες τους.
Διεθνώς, η 4η βιομηχανική επανάσταση δεσπόζει, μέσω της επέλασης της ψηφιακής τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της τηλεματικής και της τηλεργασίας.
Τα πάντα «κυβερνώνται» πλέον από την τεχνολογία, η οποία διεισδύει συνεχώς σε νέα χωράφια μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Μια ματιά στο ποιες εταιρείες… κυβερνούν πλέον τον κόσμο, έχοντας βάλει «πόδι» σε κάθε γωνιά της γης, μαρτυρά του λόγου το αληθές.
Ο λόγος για εταιρείες όπως Microsoft, Amazon, Apple, Google, Facebook, Alibaba, Tencent, Nvidia κ.α.
Είναι οι εταιρείες που δεσπόζουν καταλυτικά και στη Wall Street, έχοντας φτάσει σε κεφαλαιοποιήσεις που ουδέποτε είχαν φτάσει πετρελαϊκοί κολοσσοί!
Αυτές είναι οι μετοχές που τραβούν τους παγκόσμιους δείκτες σε διαρκή ιστορικά υψηλά, καθώς δεν έχουν «ταβάνι» στις αγορές που πουλούν τις υπηρεσίες τους, δεν έχουν σύνορα, ούτε συμβατικούς περιορισμούς όπως έχουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις όλων των υπολοίπων κλάδων.
Ο ελληνικός κλάδος πληροφορικής
Στην Ελλάδα, ο κλάδος της ευρύτερης πληροφορικής στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αποτέλεσε ένα δραματικά… ματαιωμένο success story.
Ένας κλάδος που γιγαντώθηκε απότομα τη δεκαετία του ’90 και έως περίπου το 2002, «πατώντας» στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και σε άλλα επιδοτούμενα projects, χωρίς όμως να βάλει βάσεις βιώσιμης συνέχειας.
Τα αποτελέσματα γνωστά και δραματικά σε κάποιες περιπτώσεις, με μεγάλους εισηγμένους ομίλους να χρεοκοπούν με κρότο.
Υπήρξαν πολλές χρεοκοπίες και στο ελληνικό χρηματιστήριο, χάθηκαν πολλά εκατ. ευρώ, φαγώθηκαν τεράστιες υπεραξίες από «τυφλές» εισαγωγές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πλέον, οι πάλαι ποτέ μεγάλοι του κλάδου ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ως εντελώς διαφοροποιημένα σχήματα συγκριτικά με το παρελθόν.
Οι χρεοκοπίες
Ο χώρος της πληροφορικής και της ευρύτερης τεχνολογίας είδε μια σειρά από «κανόνια» τη δεκαετία του 2000, που προκάλεσαν μεγάλους τριγμούς και συνέβαλαν στην απομάκρυνση του επενδυτικού κοινού από το Χ.Α.
Ο κλάδος είδε να χρεοκοπούν εταιρείες όπως Πουλιάδης & Συνεργάτες (μαζί με πληθώρα θυγατρικών), Altec (η οποία πρωτύτερα είχε απορροφήσει τις επίσης εισηγμένες Sysware και Unisoft), Datamedia, Informatics, Multirama, Avenir (πρώην Ζήνων), Μάρακ, Emfasis Πληροφορική, Hitech, Ηπειρωτική Software, Intersonic, Compucon, PC Systems, Despec Πολυμέσα και Microland.
Η νέα «γενιά» της πληροφορικής
Τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά εταιρειών πληροφορικής, στημένη σε εντελώς νέα βάση σε σχέση με το παρελθόν και μακριά από κούφιες χρηματιστηριακές υπεραξίες έχει αναλάβει τα ηνία και διεκπεραιώνει σημαντικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος της πληροφορικής έχει δώσει πάνω από 40 μικρά και μεγαλύτερα deals τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, έχει δύο μετοχές που προήχθησαν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά (Entersoft, Epsilon Net), δύο ακόμη να ετοιμάζονται να κάνουν την ίδια διαδρομή (Real Consulting, Performance Technologies), ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για νέες εισαγωγές από το συγκεκριμένο τομέα.
Δεδομένου ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν έως το 2026, δηλαδή σε κάτι περισσότερο από δυόμισι χρόνια, τα εταιρικά σχήματα πρέπει να ισχυροποιηθούν, να κάνουν συνεργασίες και συμπλεύσεις ώστε να ανταπεξέλθουν στην τεράστια επιχειρησιακή πρόκληση.
Παιχνίδια με το… διάβολο στο Χρηματιστήριο
Βεβαίως, όπως έχουν δείξει οι τελευταίες ημέρες στο Χ.Α. αλλά και η εμπειρία προηγούμενων ετών, στον κλάδο δεν λείπουν τα… παιχνίδια, που οδηγούν σε χρηματιστηριακές υπεραξίες αλλά και σε… αιματηρά αδειάσματα.
Ο κλάδος – όπως έκανε και στο παρελθόν – ελκύει και… τυχοδιωκτικού τύπου «επενδυτές», που κάνουν παιχνίδι.
Την ίδια ώρα, λόγω των πολλών deals που έτσι κι αλλιώς έχουν καταγραφεί, ευδοκιμούν οι διαδόσεις, οι φήμες, οι διαρροές και τα σενάρια.
Απαιτείται μεγάλη προσοχή σε αυτούς τους διακινητές και τους… τελάληλες ειδήσεων, deals και μετοχικών ανακατατάξεων.
Προχθές είχαμε δύο μετοχές, τις Quality & Reliability και CPI να κλείνουν στο limit up κερδίζοντας 29,63% και 27,91% αντίστοιχα.
Χθες, η πρώτη έφτασε να κερδίζει 15,71% αλλά μετά τις διαψεύσεις των… τελάληδων, γύρισε πτωτικά στο -4,29% για να κλείσει με μικρή άνοδο 0,71% και συνολική διακύμανση 20%.
Η δεύτερη έφτασε να κερδίζει έως 5,68% αρχικά, κατόπιν γύρισε σε πτώση 10,23%, ενώ έκλεισε με απώλειες 8,41%, έχοντας συνολική διακύμανση κοντά στο 16%.
Από κοντά και η Ίλυδα που την Τρίτη έκλεισε με ράλι +14,16%, ενώ χθες, μετά την αρχική άνοδο 2,28%, βούτηξε έως 7,34% χαμηλότερα, για να κλείσει με απώλειες 4,56%, έχοντας διακύμανση 9,62%.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους… τελάληδες, ειδικά όταν μιλάμε για μικρές εταιρείες, που παραμένουν και ζημιογόνες.
Και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στις τρεις προαναφερθείσες…