search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα θα «γεμίσει» με μισό εκατομμύριο «έξυπνους» μετρητές ως το 2030

Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε δεύτερο κύκλο προμήθειας ψηφιακών μετρητών ρεύματος.

221223112219_metrites energeia

Η νέα ιταλική διοίκηση της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ με τις θυγατρικές της προχωρά σε επένδυση για μισό εκατομμύριο «έξυπνους» μετρητές αερίου στα 6-8 χρόνια.

Παράλληλα τον δεύτερο διαγωνισμό αντικατάστασης των παλαιών αναλογικών ρολογιών με έξυπνους ψηφιακούς μετρητές ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Οι θυγατρικές ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ, υποβάλλουν το σχέδιο ώστε τα πλάνα να συμπεριληφθούν στα Προγράμματα Ανάπτυξης 2023-2027.

Ο τελικός στόχος αφορά σε περίπου 500.000 μετρητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο.

Η τελική επένδυση θα φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Η αντικατάσταση των παλαιών μετρητών με «έξυπνα» ρολόγια θα αποτελέσει βήμα για την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, με αισθητή βελτίωση της λειτουργίας τους, καθώς και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Διαχειριστές έχουν ετοιμάσει σχετική ανάλυση κόστους-οφέλους, την οποία πρόκειται να θέσει άμεσα σε διαβούλευση η ΡΑΕ.

Στη συνέχεια, η Αρχή θα γνωμοδοτήσει στο ΥΠΕΝ για την ενδεικνυόμενη μεθοδολογία, ώστε να εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δρομολόγηση του σχεδίου μέσω των Προγραμμάτων Ανάπτυξης.

Η καταγραφή των καταναλώσεων με τα έξυπνα ρολόγια θα μειώσει το λειτουργικό κόστος των Διαχειριστών. Επιπλέον, καθώς οι παροχές θα αποκτήσουν τεχνολογική ευελιξία και νέες δυνατότητες οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά όλα τα συμβάντα στο δίκτυο διανομής, αλλά και να επεμβαίνουν από απόσταση στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα ασφάλειας.

«Με τα έξυπνα ρολόγια, θα λυθούν κατʼ αρχάς όλα τα προβλήματα στην καταγραφή των καταναλώσεων ξεκινώντας από τη δυσκολία που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις για πρόσβαση στον μετρητή από τα συνεργεία των Διαχειριστών. Παράλληλα, η ακριβής καταγραφή των μετρήσεων θα δώσει τη δυνατότητα και για ακριβή τιμολόγηση από τις εταιρείες προμήθειας, με συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό τόσες θερμικές κιλοβατώρες όσες πραγματικά κατανάλωσαν» μας λέει έμπειρο στέλεχος από το χώρο του αερίου.

Οι νέοι μετρητές θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διάθεση καινούριων υπηρεσιών από τους προμηθευτές, αλλά και νέων εμπορικών συμβολαίων. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούν να διατεθούν προϊόντα με προκαθορισμένα «πακέτα» συγκεκριμένων θερμικών κιλοβατώρων, τα οποία θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρεί στον δεύτερο κύκλο για τους δικούς του έξυπνους μετρητές

Εν τω μεταξύ τον δεύτερο διαγωνισμό αντικατάστασης των παλαιών αναλογικών ρολογιών με έξυπνους ψηφιακούς μετρητές ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Πριν από περίπου 25 ημέρες ο διαχειριστής δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος προεπιλογής υποψηφίων για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τεχνολογίας ΝΒ-ΙοΤ για το σύστημα προηγμένης μετρητικής υποδομής του Διαχειριστή. Αυτό θα αποτελείται από τον Εξοπλισμό Πεδίου, το Advanced Metering Infrastructure System (AMI System), το Meter Data Management System (MDM System) και τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης (as a service) των έξυπνων μετρητών με τα συστήματα Συλλογής Μετρητικών Δεδομένων μέσω δικτύου NB-IoT.

Τα δίκτυα Narrowband IoT είναι μια ειδική έκδοση των υπαρχόντων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, με αποτέλεσμα, οι αισθητήρες και γενικότερα οι συσκευές που συνδέονται σε αυτά να μη χρειάζεται να βρίσκονται στην πρίζα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων προεπιλογής είναι 30η Δεκεμβρίου 2022.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού

Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες τεχνολογίας NB-IoT για το Οικοσύστημα Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να αναθέσει τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης έως και 3 εκατ. Μετρητικών Μονάδων. Σε κάθε προμηθευτή θα ανατεθεί ένας αρχικός εγγυημένος όγκος και στη συνέχεια δύνανται να διεξαχθούν Mini-Tenders για την ανάθεση πρόσθετων όγκων, χωρίς δέσμευση ποσοτήτων και χρονισμού για τον Διαχειριστή.

Ο συνολικός αρχικός εγγυημένος όγκος ανέρχεται σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης για 1 εκατ. Μετρητικές Μονάδες.

Συγκεκριμένα, το αντικείμενο περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια καρτών eUICC eSIM για τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ
  • Προμήθεια υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ με Συστήματα Συλλογής Μετρητικών Δεδομένων μέσω δικτύου NB-IoT
  • Προμήθεια υπηρεσιών πλατφόρμας Remote Service Provisioning (RSP) για την απομακρυσμένη διαχείριση των καρτών eUICC eSIM, την εκπαίδευση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ στη χρήση της, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησης των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνάψει Συμβάσεις Συμφωνίας Πλαισίου για τις κάρτες eUICC eSIM και τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης ΝΒ-ΙοΤ των έξυπνων μετρητών με έως και τρεις προμηθευτές με βάση την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής.

Στην πρόσκληση διευκρινίζεται ότι για την ανάθεση των καρτών eUICC eSIM και των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης των έξυπνων μετρητών θα ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση του συνόλου του αντικειμένου της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η πλατφόρμα Remote Service Provisioning (RSP) για την απομακρυσμένη διαχείριση των καρτών eUICC eSIM θα ανατεθεί σε έναν από τους έως και τρεις προμηθευτές με βάση την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Διαβάστε ακόμη: