Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, σχεδιάζει να προχωρήσει η Αθήνα τον επόμενο μήνα. Επίσης, σχεδιάζει να κάνει άλλη μία τέτοια πρόωρη αποπληρωμή το 2024, όπως είπαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Reuters.
Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δάνεισαν συνολικά 260 δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έληξε το 2018.
«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν 5,3 δισ. ευρώ προς τις χώρες της Ευρωζώνης», είπε αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters. Πρόκειται για δάνεια που έληγαν το 2024 και το 2025.
Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση ανακτώντας αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια στο junk, ενώ πέρυσι αποπλήρωσε πλήρως (δύο χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό) το ΔΝΤ, το οποίο είχε δώσει δάνεια 28 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014. Επίσης, η Αθήνα αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους εταίρους.
Οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια μέσω του Greek Loan Facility (GLF) κατά το πρώτο πακέτο διάσωσης. Τα δάνεια αυτά έχουν λήξεις έως το 2041. Με την σχεδιαζόμενη για τον Δεκέμβριο αποπληρωμή, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 13 δισ. ευρώ.
Από την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, η Ελλάδα καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες μέσω των αγορών ομολόγων. Το 2024 σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Έρχεται νέα κακοκαιρία – Η πρόγνωση ανά περιοχή μέχρι την Παρασκευή
- Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο
- Έγινε και αυτό: Οι χωρισμένοι της Λάρισας έκλεισαν νυχτερινό κέντρο και έκαναν πάρτι (βίντεο)
- Καινούργιου – Βανδή – Σκορδά: Τι είδος γυμναστικής προτιμά η κάθε μία