Η Ελλάδα οδηγεί τη διαμάχη για τα περίφημα warrants που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της στις δικαστικές αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφεύγοντας κατά της Wilmington Trust, διαχειριστή των συγκεκριμένων τίτλων, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει τη νομιμότητα της απόφασης πρόωρης επαναγοράς όλων των εκκρεμών τίτλων με λήξη το 2042 και να επιβεβαιώσει ότι ο υπολογισμός της τιμής εξαγοράς ήταν σωστός.
Η προσφυγή πραγματοποιείται καθώς ορισμένοι κάτοχοι των τίτλων αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον Απρίλιο, ενεργοποιώντας σχετική ρήτρα επαναγοράς (call option) με ημερομηνία διακανονισμού τη 14η Μαΐου. Παράλληλα, οι επενδυτές αμφισβητούν και τη μέθοδο προσδιορισμού της τιμής εξαγοράς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς.
Η ταυτότητα των κατόχων warrants που εναντιώνονται στην άσκηση της ρήτρας επαναγοράς δεν έχει αποκαλυφθεί. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού, ενώ και εκπρόσωπος της Wilmington Trust αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα εν λόγω warrants είναι χρηματοοικονομικά εργαλεία που αποφέρουν αποδόσεις μόνο όταν η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας υπερβαίνει προκαθορισμένα όρια. Χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες αναδιαρθρώσεις χρέους από χώρες όπως η Αργεντινή και η Ουκρανία, με στόχο την παροχή κινήτρων στους πιστωτές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο της μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η νομική προσφυγή της Αθήνας αποσκοπεί πιθανότατα στην προληπτική αποτροπή αγωγών από επενδυτές που ενδέχεται να αμφισβητήσουν δικαστικά την τιμολόγηση. Την ίδια στιγμή, η Αργεντινή βρίσκεται σε αντιπαράθεση με hedge funds για τα δικά της warrants, ενώ η Ουκρανία επιχειρεί να τα αναδιαρθρώσει.
Η πρόωρη επαναγορά των τίτλων προσφέρει στην Ελλάδα οικονομικό όφελος, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας υπερέβη τις προβλέψεις. Βάσει της αρχικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα όφειλε να καταβάλει τόκους ύψους περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027, εφόσον το ΑΕΠ της ξεπερνούσε τα 267 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη το 2%, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση της συμφωνίας. Αντίθετα, η άσκηση του call option και η πρόωρη εξόφληση των τίτλων αναμένεται να κοστίσει περί τα 156 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% το 2023 και το 2024, ενώ αναμένεται ανάπτυξη 2,2% για το 2025, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg. Το ΑΕΠ για το 2024 διαμορφώθηκε στα 237,6 δισ. ευρώ.
Πάντως, τα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ warrants δεν είναι άμοιρα αμφισβητήσεων. Ένας βασικός λόγος είναι η περιορισμένη ρευστότητά τους, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτίμησή τους και καθιστά τις συναλλαγές αβέβαιες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η αξία των ελληνικών warrants κυμαίνεται αυτή την περίοδο στα 30 σεντ ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, ενώ την 4η Απριλίου – όταν εκδόθηκε η ειδοποίηση πρόθεσης εξαγοράς – διαπραγματεύονταν στα 38 σεντ.
Η προσφορά επαναγοράς προσδιορίστηκε στα 25 σεντ ανά ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας. Η τιμή αυτή βασίστηκε σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη Δευτερογενή Ηλεκτρονική Αγορά Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.