Παράπλευρη απώλεια της κρίσης στις σχέσεις Τραμπ – Νετανιάχου είναι η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επενδύσει σε μια παρέμβαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Τραμπ για να σταματήσουν τα τουρκικά παιχνίδια που αποσταθεροποιούν ολόκληρη τη περιοχή της Μεσογείου.

Τελικά αποδείχτηκε ότι η σχέση Τραμπ – Ερντογάν είναι περισσότερο ισχυρή.

Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε έστω και από απόσταση στις συνομιλίες που είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο Τραμπ συναντήθηκε με τον ηγέτη της Συρίας που είναι υποχείριο του Ερντογάν και πρώην τζιχαντιστής.

Πάγος με Νετανιάχου

Όπως φαίνεται, η πρώτη αυτή περιοδεία Τραμπ κατά τους διεθνείς αναλυτές μετατοπίζει τους άξονες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δημιουργώντας ένα κενό.

Και αυτό πρωτίστως αφορά τον παραδοσιακά στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ για το οποίο υπάρχει και στρατηγική δέσμευση για την ασφάλειά του από πλευράς ΗΠΑ.

Φαίνεται πως οι σχέσεις του Τραμπ με τον Νετανιάχου είναι κάτι περισσότερο από ψυχρές και αυτή η μετατόπιση των ΗΠΑ με την απομάκρυνση τους από το Ισραήλ έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία των εθνικών μας θεμάτων, καθώς υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ.

Τις ίδιες ώρες επίσης ο κ. Τραμπ αναβαθμίζει πλήρως και τις σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν και κατά συνέπεια και τον ρόλο της Τουρκίας στην Ευρύτερη περιοχή, κάτι που επίσης αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Στο Ισραήλ

Μετά από σειρά γεγονότων που δείχνουν την αποστασιοποίηση του Τραμπ από το Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τις τελευταίες εβδομάδες, η εξαίρεση του Ισραήλ από μια τέτοια περιοδεία, αλλά και το γεγονός ότι στη διάρκεια μίας ώρας ομιλίας του στο Ριάντ ο πρόεδρος Τραμπ δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο Ισραήλ, συνιστούν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ, που πλέον βλέπουν ότι ακόμη και οι παραδοσιακά ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον τίθενται υπό δοκιμασία.

Ενδεχομένως ο εκνευρισμός του Τραμπ με το Ισραήλ να οφείλεται στο ότι ο Νετανιάχου, με την αλαζονεία που του δημιουργούσε η «τυφλή» στήριξη των ΗΠΑ και την πεποίθηση πως ο Τραμπ θα υιοθετήσει πλήρως το δόγμα της εξάλειψης της Χαμάς με κάθε κόστος, δεν συμπορεύθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην προώθηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα — πρωτοβουλία που προωθεί το Κατάρ και στηρίζει η Σαουδική Αραβία.

Νομιμοποίησε τον «τζιχαντιστή»

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μάλιστα, απαντώντας στις παραινέσεις του Τραμπ για υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, έθεσε ως όρο την επίτευξη εκεχειρίας και την έναρξη της διαδικασίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Υποστηρίζει δε το αραβικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της Γάζας, συνολικού κόστους 53 δισ. δολαρίων.

Στο θέμα του Ιράν, ενώ ο Νετανιάχου περίμενε τη συνδρομή των ΗΠΑ για ένα αποφασιστικό πλήγμα στο ιρανικό οπλοστάσιο της Τεχεράνης, είδε τον Πρόεδρο Τραμπ, μέσω των προσωπικών απεσταλμένων του, να ξεκινούν συνομιλίες με το Ιράν.

Όμως και οι εξαγγελίες του Τραμπ για τη Συρία είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για το Ισραήλ.

Ο Τραμπ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ανακοίνωσε ότι, κατόπιν των παρακλήσεων του Σαουδάραβα πρίγκιπα και του Τ. Ερντογάν αποφάσισε την άρση των κυρώσεων στη Συρία, ενώ χθες συναντήθηκε με τον προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, Αλ Σαράα, στην πρώτη τέτοια συνάντηση Αμερικανού Προέδρου με Σύρο αξιωματούχο εδώ και 25 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως ο Αχμέντ αλ Σαράα, γνωστός και ως «Αλ Γκολάνι», ηγήθηκε των μαχητών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ, η οποία συνδεόταν στο παρελθόν με την Αλ Κάιντα, για την ανατροπή του 50ετούς καθεστώτος των Άσαντ στη Συρία.

Στο παιχνίδι ο Ερντογάν

Ο Αχμέντ αλ Σαράα, που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας αλλά και των αραβικών κρατών του Κόλπου, είχε και συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, με μεσολάβηση του πρίγκιπα διάδοχου του θρόνου και ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Επιπλέον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, από το Ριάντ, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη συμμετοχή των Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε κατά τη συνάντηση του Τραμπ με τον αλ Σαράα, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου με προέδρους έξι αραβικών χωρών και μια ημέρα μετά την υπογραφή εμπορικών, οικονομικών και αμυντικών συμφωνιών, ύψους σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, κατά την τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν εξήρε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, την οποία και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας».

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αποκηρύξει πλέον τον ISIS και την τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Διαβάστε ακόμη: