Αναλυτικά και πολύ έγκαιρα επίσης σας είχαμε ενημερώσει για το πάγωμα των εργασιών, μικρών και μεγάλων έργων ανά τη χώρα, λόγω της εκτίναξης του κόστους των πρώτων υλών, αλλά και άλλων συναφών προβλημάτων, για την επίλυση των οποίων άργησε πολύ να αντιδράσει το αρμόδιο υπουργείο.

Σε πρόσφατη κλαδική ανάλυση της Alpha Bank υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κατασκευαστικό κλάδο, κυρίως εκείνα που αφορούν στους συντελεστές κόστους, με την παράθεση στοιχείων τόσο για το κόστος υλικών όσο και για τον παράγοντα του εργατικού δυναμικού.

Έχει σημασία μάλιστα η χρονική αναδρομή, από την οποία εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν είναι όλα τα προβλήματα του κλάδου σημερινά, αλλά επιδεινώθηκαν μέχρι ανεξέλεγκτου βαθμού, λόγω της πολυσχιδούς κρίσης, με πανάκριβα υλικά, απλησίαστα κόστη μεταφοράς, επιτόκια απαγορευτικά κλπ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, και οι δύο δείκτες στην Ελλάδα μειώνονταν από το 2013 έως το 2016 και παρέμειναν σχετικά σταθεροί από το 2017 έως το 2020.

Το 2021, όμως, τόσο ο δείκτης τιμών για υλικά όσο και ο δείκτης κόστους εργασίας αυξήθηκαν ελαφρά (κατά 3% και 2% αντίστοιχα), κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Όσο για το 2022, καλύτερα ας μην το συζητάμε.

Όταν έρθουν τα επίσημα στοιχεία, οι αποκαλυπτικές συγκρίσεις και τα συμπεράσματα.