ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ ακολούθησε τη Fed, οι αγορές σε αναβρασμό, άθικτος ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού

Οι αγορές, όχι μόνο δεν ηρέμησαν από τη μικρότερη αύξηση, αλλά κατέγραψαν νέες απώλειες, μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σας είχα πει, η χθεσινή ημέρα ήταν καθοριστική για την κεντρική τράπεζα της Ε.Ε., που οδήγησαν σε αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) και την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England).

Και οι τρεις αποφάσισαν αύξηση κατά 0,50% των επιτοκίων τους, με στόχο τον περιορισμό του καλπασμού του πληθωρισμού. Τι συνέβη, όμως, μετά τις ανακοινώσεις, κυρίως φυσικά της ΕΚΤ;

Οι αγορές, όχι μόνο δεν ηρέμησαν από τη μικρότερη αύξηση, αλλά κατέγραψαν νέες απώλειες, μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις οποίες ξεκαθάρισε σε αυστηρό μάλιστα τόνο ότι θα υπάρξουν σύντομα “σημαντικές” νέες αυξήσεις επιτοκίων με “σταθερό ρυθμό”!

Επειδή αναπόφευκτα η σύγκριση γίνεται με την αντίστοιχη κατάσταση στις ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί η Fed, η Λαγκάρντ έσπευσε να δηλώσει ότι “εάν μας συγκρίνει κανείς με τη Fed, έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε. Δεν μειώνουμε ταχύτητα, έχουν μακρύ δρόμο μπροστά”.

Όπερ σημαίνει ότι στη Ε.Ε. είναι ακόμα δυσκολότερο να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, από ότι στην αμερικανική αγορά, που γνωρίζει εκτίναξη πληθωρισμού στις υπηρεσίες, ενώ στο χώρο της ενέργειας υπάρχει ταχεία αποκλιμάκωση.

Στην Ευρώπη, βέβαια, όπως τα…κατάφερε, το ενεργειακό κόστος είναι τριπλάσιο του αντίστοιχου αμερικανικού.

Και το πλαφόν ακόμα να υιοθετηθεί, από Δευτέρα πάλι και βρεθεί χρυσή τομή, αλλά και πάλι ο ευρωπαίος καταναλωτής και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά ενεργειακά κόστη

Και κάπου εδώ θα τεθεί κάποια στιγμή επιτακτικά το θέμα της πραγματικής ανταλλακτικής αξίας του ευρώ, καθώς εδώ και μεγάλο διάστημα και πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπήρχαν προβληματισμοί.

Οι οποίοι επιτάθηκαν στη συνέχεια και μέχρι σήμερα έφτασαν να αποτελούν ένα από τα κυριότερα θέματα ημερήσιας διάταξης τραπεζών και κυβερνήσεων.

Με απλά λόγια, τι αγόραζες πριν ένα χρόνο με π.χ. 50 ευρώ και τι αγοράζεις σήμερα;

Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει και 2 και 3 μονάδες, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του ευρώ θα είναι δεδομένη, απλούστατα γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, για πολλούς και φυσικά εξηγήσιμους λόγους.

Διαβάστε ακόμη: