Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει μέσω τραπεζών στην πώληση επιπλέον ομολόγων, που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2027 και τον Οκτώβριο του 2039, καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει τα πρώτα κεφάλαια του δ’ τριμήνου.

Η πώληση σε δύο δόσεις αποσκοπεί στην άντληση έως και 10 δισ. ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η τιμή των προσφορών θα είναι περίπου 14 μονάδες βάσης πάνω από τις συγκρίσιμες συμβάσεις ανταλλαγής (swaps) για τον τριετή τίτλο και περίπου 68 μονάδες βάσης πάνω από το 15ετές ομόλογο, σύμφωνα με άτομα που μίλησαν στο Bloomberg και ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Τέτοιου είδους κοινοπραξίες χρέους είναι συνήθως ακριβότερες από τις δημοπρασίες, αλλά επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να αντλούν μεγάλα ποσά γρήγορα, διαφοροποιώντας παράλληλα τη βάση των επενδυτών τους, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Bookrunners της διαδικασίας είναι οι Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs, LBBW και Nordea Bank. Παράλληλα, μία συν-επικεφαλής ομάδα αποτελείται από τις Banca Monte dei Paschi di Siena, Danske Bank, Intesa Sanpaolo, KBC Group, Natixis και Banco Santander.

Η Bloomberg Index Services Limited (BISL) άνοιξε διαβούλευση με τους πελάτες της την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις αλλαγές στους δείκτες αναφοράς σταθερού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανακατάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από «υπερεθνικό» σε «κρατικό» εκδότη.

Η Intercontinental Exchange και η MSCI έχουν ήδη απορρίψει μία τέτοια κίνηση, γεγονός που αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια του μπλοκ να προσελκύσει μεγαλύτερη «δεξαμενή» επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη: