Επιμένουμε, λόγω των συνθηκών, στην ειδησεογραφία, μυστική και φανερή, γύρω από την ΔΕΗ και παραθέτουμε τρία κρίσιμα στοιχεία προς σκέψη και προβληματισμό:

1) Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παρασκήνιο που αφορά στην εξαγορά από την ΔΕΗ, του ενεργειακού τομέα μεγάλου ομίλου του κλάδου! Έγκυρες πηγές μιλάνε για colpo grosso που θα έχει την υπογραφή παράγοντα – ντηλαδόρου της αγοράς, με τεράστιες επιτυχίες στο παρελθόν σε θέματα εξαγορών, καθώς και διαχειριστή ξένου οίκου ο οποίος τελεί χρέη μεσολαβητή με κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ!

2) Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, το σημειώνω σε απλά λόγια: με την αύξηση κεφαλαίου μαμούθ που θα φτάσει τα 1,3 δις. , την έλευση – κυριαρχία των ξένων θεσμικών και την υποχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34%, κάτω από το 51% δηλαδή, ο Γ. Στάσσης κατοχυρώνει τον διαχρονικό του ρόλο στην ΔΕΗ και αποκτά διαχειριστική κυριαρχία όντας πλέον ακλόνητος!

3) Μαθαίνω ότι η CVC, που θα αποκτήσει μέσω της αύξησης το 10% του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ, είναι της άποψης, την οποία διαχέει στην αγορά, ότι το επόμενο βήμα της επιχείρησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών , θα πρέπει να είναι η εξαγορά ενεργειακής εταιρείας του κλάδου, κατά προτίμηση εισηγμένης…


Ποιοι και γιατί αποδομούν τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ;

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, πριν ακόμη έρθει στη χώρα μας, συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να αποδομήσουν τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών!

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Τσούνης, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Τζέφρι Πάιατ που αποχωρεί μετά από 5 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αναμένεται να εγκατασταθεί στην αμερικανική πρεσβεία περί τις αρχές του νέου έτους, τον Ιανουάριο πιθανότατα!

Ωστόσο, πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει συντονισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο, μέσω των οποίων επιδιώκεται η αποδόμηση του, για λόγους μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστους!

Έμπειροι αναλυτές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και οι οποίοι ξέρουν καλά τις ισορροπίες στο Ελληνοαμερικανικό λόμπι υποστηρίζουν, ότι οι επιθέσεις που δέχεται ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, πριν ακόμη εγκατασταθεί στην Ελλάδα, συνδέονται με συμφέροντα που αποσκοπούν στο να «ελέγξουν» τον κ. Τσούνη και για τον λόγο αυτό του στέλνουν τα …πρώτα μηνύματα διά μέσω δημοσιευμάτων!

Οι ίδιοι κύκλοι, βαθείς γνώστες του παρασκηνίου, επισημαίνουν ότι τα συμφέροντα που την ώρα τούτη «χτυπάνε» τον κ. Τσούνη, συνδέονται με το «σύστημα» που στήριζε την υποψηφιότητα του περίφημου Father Alex Καρλούτσου, ως νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο Father Alex, μόλις αντελήφθη ότι η υποψηφιότητα του δεν περπατάει και το όνομα του δεν βρίσκει ανταπόκριση στο νέο πλανητάρχη, άλλαξε ρότα και στήριξε ευθέως την υποψηφιότητα Τσούνη με την οποία συντάχθηκε!

Τώρα βέβαια, που η ώρα ανάληψης καθηκόντων για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ πλησιάζει, προφανώς ο καθένας εκ των εμπλεκομένων, από τα συμφέροντα έως και τον Father Alex, θέλει να κατοχυρώσει ρόλους, οφίτσια και επιρροή στη νέα τάξη πραγμάτων…


Ελέγχους σε 200 εταιρείες από την Επ. Ανταγωνισμού!

Ελέγχους σε 200 εταιρίες από όλους τους κλάδους της οικονομίας μεθοδεύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υφίστανται ολιγοπώλιο και συντονισμένες κινήσεις όσον αφορά τις τιμές, δημιουργώντας συνθήκες καρτέλ!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με αφορμή την ακρίβεια, την αύξηση των πρώτων υλών και τις πληθωριστικές τάσεις που διαμορφώνονται στην οικονομία, θα προχωρήσει άμεσα σε εντατικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρείται ο υγιής ανταγωνισμός και οι νόμοι της αγοράς ή εάν λόγω συγκυρίας και ανόδου του επιπέδου των τιμών οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους λειτουργούν εις βάρος του καταναλωτή, μέσα από κινήσεις συντονισμένες!

Παρά το γεγονός ότι στην αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού κ. Λιανός τελεί υπό παραίτηση καθώς όπως διαρρέει σε στενό του περιβάλλον, του έχουν ασκηθεί πιέσεις ενώ δέχεται και απειλές για τη ζωή του, εντούτοις δεν δείχνει διατεθειμένος να χαλαρώσει τους ελέγχους αλλά αντιθέτως τους εντατικοποιεί, προς όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

Θυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο κ. Λιανός, ο οποίος θεωρείται …ιδιόρρυθμος και «ανεξέλεγκτος», έχει λειτουργήσει άκρως επιθετικά στην αγορά κάνοντας …ντου σε τράπεζες, κατασκευαστικές, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εκδοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες πετρελαιοειδών και διύλισης!

Και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μεταξύ των 200 εταιριών που θα ελεγχθούν στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που εντός των ημερών τίθεται σε εφαρμογή, περιλαμβάνονται εκ νέου κλάδοι της οικονομίας που ήδη έχουν ελεγχθεί, όπως οι τεχνικές εταιρίες και η κινητή τηλεφωνία!


Το Helikon, οι αγορές ΔΕΗ και η αποεπένδυση από την Lamda!

Έγινε ήδη λόγος πολύς σχετικά με την πώληση των μετοχών της Lamda, περίπου 4 εκατ. μετοχές, που κατείχε το ιταλικό fund Helikon, με έδρα το Μιλάνο και ειδικότερα δίπλα στις περίφημες οδούς Via de la Spigga και Via Montenapoleone, τους δυο φημισμένους δρόμους με τις ακριβότερες μπουτίκ στον κόσμο των κορυφαίων σχεδιαστών!

Διάβασα κάπου ότι – και καλά – οι Ιταλοί πιάστηκαν «κώτσοι» μέσα στην …υπεροψία τους, επειδή δεν πούλησαν στα 7,6 ευρώ τις μετοχές τους στην Lamda όταν τους τις ζήταγαν, αλλά τώρα, πιο χαμηλά, κάπου μεταξύ 7-7,2 ευρώ ανά μετοχή!

Ωστόσο, κατά τη γνώμη της στήλης, το ζήτημα στο οποίο οφείλει κανείς να εστιάσει, δεν είναι πόσο μεγαλύτερες υπεραξίες θα κατέγραφε το Helikon, αλλά ότι με βάση τις αναλύσεις του όσον αφορά οικονομικά στοιχεία, κέρδη και προοπτικές, αποφασίζει να αποεπενδύσει πλήρως από την Lamda και να τα τοποθετήσει όλα στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ!

Θα πρέπει να σημειωθεί, για όποιον δεν το έχει συνειδητοποιήσει, ότι το Helikon περί τα τέλη Ιουλίου 2020, πριν από 15 μήνες περίπου, αγόρασε 6 εκατ. μετοχές της Lamda από την κυρία Μαριάννα Λάτση, (η οποία επίσης αποεπένδυσε από την Lamda, ρευστοποιώντας συνολική μετοχική θέση αξίας περίπου 84 εκατ. ευρώ) στην τιμή των 5,6 ευρώ ανά μετοχή, ίσως και λίγο χαμηλότερα κατά μέσο όρο!

Καθίσταται επομένως αντιληπτό ότι σε διάστημα ενός χρόνου και τριών μηνών το Helikon κατέγραψε υπεραξίες άνω του 30%, τις οποίες και αποκόμισε, αναζητώντας νέα επενδυτική ευκαιρία, στην προκειμένη περίπτωση την ΔΕΗ, για την οποία προδήλως εκτιμά πως οι προοπτικές της σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο είναι ευνοϊκότερες από εκείνες της Lamda, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρις ότου ωριμάσει ο επιχειρηματικός της σχεδιασμός και αρχίσει στην πράξη να αποδίδει καρπούς!