Σε ένα σύγχρονο υπερ-εθνικό Ομιλο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού εξελίσσεται η ΔΕΗ μετά την τεράστια επιτυχία στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Ηδη οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν περίπου το 50% των μετοχών της επιχείρησης, έχοντας χρηματοδοτήσει με την αύξηση το πιο φιλόδοξο κομμάτι του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου. Ταυτόχρονα «οδηγούν» τη ΔΕΗ με ισχυρά όπλα στα μονοπάτια του σύγχρονου και έντονου ανταγωνισμού και στις απαιτήσεις τις μετα-λιγνιτικής εποχής που θα ακολουθήσει υποχρεωτικά όταν λήξει η σημερινή ενεργειακή πανδημία η οποία μαστίζει την ΕΕ και την Ελλάδα φυσικά.
Στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ συμμετέχει με 34% το Ελληνικό Δημόσιο, με περίπου 15-16% οι έλληνες και ξένοι ιδιώτες μικρομέτοχοι ενώ σχεδόν 50% ανήκει πλέον σε μεγάλα ξένα funds.
Ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος που είχε θέσει η διοίκηση του κ. Γ.Στάσση επιτεύχθηκε και με το παραπάνω αφού συγκεντρώθηκαν τα συνολικά κεφάλαια ύψους 1,350 δις ευρώ και μάλιστα στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ.
Όπως είχαμε προβλέψει ήδη από την πρώτη ημέρα ανοίγματος του βιβλίου, αυτό συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 4,2 δις. ευρώ από θεσμικούς που ανήκουν στην αφρόκρεμα των μεγάλων διεθνών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC, EBRD) υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές.
«Θα πρέπει να σημειώσετε πως το 90% των επενδυτών μας είναι long investors, είναι συνεπώς επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ, το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό επίσης της προσέλκυσης είναι ότι το 80% των μετόχων είναι νέοι επενδυτές» μας λέει οικονομικό στέλεχος της ΔΕΗ.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους σχεδόν 9,5 δις. σε ΑΠΕ έως το 2026 μετατρέποντας έτσι τη ΔΕΗ σε περιφερειακή ενεργειακή δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ αναβαθμίζει τη θέση της ως ρυθμιστικός ενεργειακός παίκτης με ότι αυτό συνεπάγεται σε συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Η επόμενη ημέρα της ΔΕΗ
Σημαδιακές είναι και οι επισημάνσεις για την επόμενη μέρα, έλληνα, κορυφαίου στελέχους από ξένο οίκο αναλύσεων: «από δω και πέρα η κάθε κυβέρνηση της Αθήνας δεν θα μπορεί να καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ αφού ουσιαστικά θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Βέβαια σε περιόδους ενεργειακής κρίσης όπως η σημερινή η ΔΕΗ θα παραμένει τελευταίο καταφύγιο του ελληνικού νοικοκυριού αλλά με μέτρο και ισορροπία και φυσικά χωρίς κουμανταδόρους αιώνιους συνδικαλιστές.
Οι στρατηγικές επιλογές και οι τακτικές κινήσεις της εκάστοτε διοίκησης όπως και το θεμελιώδες ζήτημα των προσλήψεων, θα εγκρίνονται από στη γενική συνέλευση και έτσι δεν θα μπορεί ο κάθε βουλευτής του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος να τακτοποιεί τον ψηφοφόρο του ακόμη και αν δεν τον έχει ανάγκη η ΔΕΗ. Οι αποφάσεις του Δημοσίου μέσω του 34% που κατέχει θα είναι μεν καθοριστικές στρατηγικά αλλά όχι ζημιογόνες ρουσφετολογικά» μας λέει με νόημα.
Αλλά και όπως παρατηρεί τραπεζικό στέλεχος από τους δανειστές της ΔΕΗ «η ευφυής κίνηση της διοίκησης Στάσση με την αύξηση ΜΚ και την μαζική είσοδο μεγάλων ξένων θεσμικών αλλάζει πλήρως τη ρότα της εταιρικής διακυβέρνησης στη ΔΕΗ. Περιορίζει δραστικά τη δράση παρακυκλωμάτων που δρουν κάποιες φορές και με τη σύμπραξη ορισμένων (όχι όλων φυσικά) συνδικαλιστών, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη συμβολή των συνδικάτων στην εργασιακή ειρήνη.
Φαίνεται επίσης ότι στις 11 Νοεμβρίου η μετοχή της ΔΕΗ θα περιληφθεί στο δείκτη MSCI, άρα θα κινήσει το ενδιαφέρον δεκάδων funds» και συνεχίζει αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ: «με τα μεγάλα ξένα funds στο 50% του κεφαλαίου, θα αντλήσει με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους μεγάλα κεφάλαια από τις αγορές, ενώ και οι υποψήφιοι συνεταίροι σε Βαλκάνια και Ευρώπη θα την αντιμετωπίζουν με περίσσιο σεβασμό αλλά και διάθεση ισότιμης συνεργασίας. Επίσης, κάποια από τα funds θα πουλήσουν σίγουρα τις μετοχές τους με υπεραξία σε ακόμη πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, οπότε η σταθερότητα στη σύνθεση είναι δεδομένη».
Από τα funds που συμμετείχαν στην αύξηση ξεχωρίζουμε τα: CVC, EBRD, BlackRock, Fidelity, OakHill, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital και Schronfeld Strategic Advisors.
Να θυμίσουμε η Wellington που μπήκε πλησίστια στην αύξηση είναι από τα πιο επιλεκτικά funds στον πλανήτη και επενδύει σε εταιρείες που τις θεωρεί εξαιρετικά έγκυρες και με μεγάλες ευκαιρίες ενώ τα funds Covalis και Zimmer ανήκουν στα εξειδικευμένα που επενδύουν σε κορυφαία utilities. Αλλά τελικά επισημαίνουμε πως και η Blackrock επίσης εισήλθε στην αύξηση ΜΚ του ΔΕΗ.
Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ
Εναρμονισμένο με τις επιδιώξεις της αύξησης είναι και το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ που εγκρίθηκε παραμονές της αύξησης κεφαλαίου. Αναφέρεται σε επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2026.
Υπάρχει όμως και το προσάρτημα στο business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών και προβλέπει σχεδόν 1 δισ. επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα προσεγγίσουν τελικά τα 9,5 δισεκατομμύρια. Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο business plan, πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55%) θα κατευθυνθούν σε ΑΠΕ, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7% σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4% στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3% στη λιανική.
Σε επίπεδο κατανομής με γεωγραφικά κριτήρια το 85% προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15% (1,4 δισ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα.
Στη ΝΑ Ευρώπη θα επεκταθεί κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος με πρώτη ύλη τα απορρίμματα σχεδιάζει η ΔΕΗ με τα χρήματα που αντλεί από την θριαμβική αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Ο τομέας της παραγωγής ρεύματος από απορρίμματα ήταν από τα πρώτα στοιχήματα στο σχεδιασμό της διοίκησης του κ. Γ. Στάσση ήδη από τα τέλη του 2019 και υλοποιείται τώρα με τα κονδύλια από την πρώτη αύξηση ΜΚ εδώ και 20 χρόνια.
Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα βοηθήσει αποφασιστικά τη χώρα να μειώσει ή και να αποφύγει τελείως τα υψηλά κοινοτικά πρόστιμα που έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.
Η μονάδα ρεύματος από απορρίμματα θα φτάσει σε δυναμικότητα τα 400 Μεγαβάτ με πρώτες ύλες RDF ή SRF που προέρχονται από τη διαλογή και την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας θα είναι περιοχές με «αποσυρόμενα» εργοστάσια όπως η Πτολεμαίδα ή η Μεγαλόπολη.
Υπενθυμίζουμε πως το επενδυτικό της ΔΕΗ φτάνει τα 9,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2026. Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται και «επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στη συμβατική παραγωγή, όπου και η μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα» όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης.
«Κάνουμε ότι και οι ενεργειακές εταιρείες στις προηγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπου χάρη και στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τέτοιες μονάδες λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν κατασκευαστεί ακόμη και στα κέντρα μεγάλων πόλεων, όπως στη Στοκχόλμη και το Οσλο αλλά εκεί η διαλογή απορριμμάτων γίνεται μέσα στα σπίτια αφού υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση, εδώ στην Ελλάδα μην περιμένετε τέτοια πράγματα» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΔΕΗ.
Η σταθερή προσήλωση της διοίκησης Στάσση στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας περιλαμβάνει και ΑΠΕ μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Η ΔΕΗ θα επενδύσει σε εξαγορές χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, πάνω από 2 δις. ευρώ μέχρι το 2026. Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο εξ αυτών τα 820 εκ. ευρώ θα διατεθούν την τριετία 2022-2024 και 1,11 δις. ευρώ την περίοδο 2024-2026.