Σχεδόν με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ. ανέκυψαν δύο μείζονος σημασίας ζητήματα που το νέο τότε κυβερνητικό σχήμα έπρεπε να διαχειριστεί!

Στον οικονομικό – επιχειρηματικό τομέα, το μείζον ζήτημα λεγόταν ΔΕΗ!

Η Δημόσια Επιχείρηση μετά την εποχή των Σκουρλέτηδων, Σταθάκηδων και Παναγιωτάκηδων, και υπό το καθεστώς ομηρίας των κάθε λογής Φωτόπουλων, παραδόθηκε στο κράτος απαξιωμένη, εξαθλιωμένη, χωρίς κέρδη, προοπτικές, και ένα βήμα πριν τον κατακερματισμό, με τα συμφέροντα να καραδοκούν ποιο πρώτο θα υφαρπάξει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία!

Στην κοινωνία το ζήτημα που ανέκυψε λεγόταν κορωνοϊός!

Μια πανδημία πρωτόγνωρη που εξαπλώθηκε γρήγορα και προκάλεσε λοκντάουν, ασφυξία οικονομική, τεράστια κρίση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παγκόσμια ύφεση, γκρέμισμα του τουρισμού και των μεταφορών, σοβαρά ζητήματα που άπτονται της επιβίωσης αλλά και της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών, υπό την επήρεια του εγκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων!

Τα δύο αυτά μείζονος σημασίας ζητήματα η κυβέρνηση τα χειρίσθηκε, με την πάροδο του χρόνου, διαφορετικά!

Όφελος 300 εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ  από το Hedging

Οι επιτυχημένοι χειρισμοί στη ΔΕΗ

Στην ΔΕΗ επελέγη η πολιτική της εξυγίανσης, της επανεκκίνησης και της ανάπτυξης. Και όχι η βούληση της διαπλοκής και των συμφερόντων του χώρου που ήθελαν να υφαρπάξουν τα ασημικά της!

Και κόντρα σε ένα σύστημα που λειτουργούσε επί χρόνια μέσα από κομματικές γραμμές και απαιτήσεις, με τους συνδικαλιστές σε πρωτοκαθεδρία και με άξονα το ρουσφέτι, το νταραβέρι, την αρπαχτή, τη συναλλαγή με την διαπλοκή…

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση τράβηξε μια κόκκινη γραμμή!

Διαχώρισε το χθες με το αύριο, και επένδυσε στην τεχνοκρατική αντίληψη, στον εκσυγχρονισμό και στις σχέσεις με τους ξένους επενδυτές που μετά βεβαιότητας θα διαμορφώνονταν υπό το καθεστώς ενός σύγχρονου και αξιοκρατικού μάνατζμεντ!

Και η τρέλα για τις μετοχές της ΔΕΗ, ο παροξυσμός και το αμόκ που τούτη την ώρα παρατηρείται οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική της κυβέρνησης που ακολουθήθηκε και στην επιμονή να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις.

Κάτι που δεν συνέβη με την πανδημία…

Και το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές βάζουν 1,3 δισ. στη ΔΕΗ, στο βιβλίο προσφορών της οποίας υποβλήθηκαν προτάσεις για αγορές μετοχών αξίας άνω των 4 δισ. (!!!), σε μια εταιρία που δεν παράγει κέρδη, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στο μάνατζμεντ, τον σχεδιασμό, τις επενδύσεις, τις προοπτικές!

Και η κυβέρνηση πιστώνεται μια άνευ προηγούμενου επιτυχία!

Κορωνοϊός – Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι τα Χριστούγεννα

Ατολμία και λαϊκισμός με την πανδημία

Στον αντίποδα, με την πανδημία, η έκβαση της υπόθεσης δεν εξελίσσεται θετικά!

Μολονότι στην αρχή της κρίσης η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση ιδανικά, εντούτοις η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη!

Την σοβαρότητα, την επιμονή, τις παροχές, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα περιοριστικά μέτρα, τους αυστηρούς ελέγχους εφαρμογής τους, διαδέχτηκε μια ανεπίτρεπτη χαλαρότητα, ένας επιπόλαιος εφησυχασμός ότι η πανδημία τελείωσε και ότι η κανονικότητα επέστρεψε!

Μια εικόνα επίπλαστη, σε ένα κυβερνητικό περιβάλλον πολυφωνίας, όπου κυριάρχησε ο λαϊκισμός τύπου Άδωνι Γεωργιάδη και η ανικανότητα των διαχειριστών όπως του Β. Κικίλια και του Άκη Σκέρτσου!

Καθώς και την πολυφωνία των μαϊντανών – λοιμωξιολόγων που προκάλεσαν αλαλούμ στην κοινωνία με την συνεχή καθημερινή παρουσία τους στα τηλεοπτικά παράθυρα!

Φοβούμενη το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση υπαναχώρησε στον λαϊκισμό, εμπιστεύθηκε ανίκανους, και άφησε εκτός των άλλων να κυριαρχήσουν στην οικονομική ζωή φαινόμενα αρπαχτής εκατομμυρίων, όπου ξαφνικά περιθωριακοί τύποι του λιανεμπορίου μεταβλήθηκαν σε προνομιακούς προμηθευτές πρώτων υλών!!! Με την ένοχη ανοχή ή ακόμη και συμμετοχή υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων!

Για να μη σταθώ στην γελοιότητα-πρόκληση της λίστας Πέτσα όπου πριμοδοτήθηκαν με ιλιγγιώδη ποσά οι κάθε λογής μιντιακοί σφουγγοκωλάριοι και γελωτοποιοί των κυβερνητικών αρχόντων!

Οι κίνδυνοι για την κυβέρνηση

Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται προφανής η αντιδιαστολή της διαχείρισης των δύο κρίσεων!

Και το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η επιμονή στον αρχικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με την επιλογή των κατάλληλων προσώπων όπως για παράδειγμα στη ΔΕΗ, όχι απλά φέρνει αποτελέσματα, αλλά γράφει ιστορία!

Σε αντίθεση με την πανδημία όπου οι παλινωδίες, το πολιτικό κόστος, η έλλειψη τόλμης, ο εφησυχασμός, ο λαϊκισμός, τα συμφέροντα και η επιλογή των ανίκανων και επικίνδυνων διαχειριστών-πολιτικών ανδρών όχι απλά καθιστούν μη ελέγξιμη την έκβαση του κορωνοϊού, αλλά θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον και την προοπτική της κυβέρνησης, με φόντο τις εκλογές με απλή αναλογική…