Μαθαίνω ότι, στη διοίκηση της ΔΕΗ υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι τα δημοσιεύματα που διακινούνται στο διαδίκτυο, σε συγκεκριμένα ειδησεογραφικά σάιτ και τα οποία εμφανίζουν την Δημόσια Επιχείρηση ως χρηματιστηριακή «φούσκα», υπερτιμημένη, χωρίς κέρδη και προοπτικές, απορρέουν από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους οι οποίοι «θίγονται» από το success story και έχουν ήδη απωλέσει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της ενέργειας και όχι μόνο!

Την ίδια στιγμή, οι «επιθέσεις» κατά της ΔΕΗ κλιμακώνονται και από τους γνωστούς – άγνωστους υποτιμητές κερδοσκόπους της αγοράς, που έχουν κάνει «καριέρα» τόσο με την καταστροφολογία στον τομέα των τραπεζών, όσο και με την ενασχόληση τους εσχάτως και με τις κατασκευές!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να επιστρέψουμε στο κεντρικό θέμα μας, η Διοίκηση της ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι έχει εντοπίσει τους διακινητές των ψευδών ειδήσεων και των διαρροών στην αγορά, τα συμφέροντα δηλαδή που κάνουν προσωπικό παιχνίδι σε βάρος της επιχείρησης αλλά και του επενδυτικού κοινού! Και δηλώνει ότι …θα ληφθούν μέτρα και θα υπάρξουν συνέπειες, έμμεσες και άμεσες…


Ο πρώην της ΕΥΠ, το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι και οι παλιοί καλοί φίλοι!

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ (παρέμεινε για λίγο στο πόστο του και επί ΝΔ – με την οποία είχε αναπτύξει καλές σχέσεις- μέχρι να αντικατασταθεί οριστικά) και παλιός καλός δημοσιογράφος του ΠΑΣΟΚ και των προνομιακών – διαπλεκόμενων τότε επιχειρηματικών δυνάμεων, εκπροσωπεί εδώ και κάμποσο καιρό στη χώρα μας το κρατικό sovereign fund του Άμπου Ντάμπι, εκ των ισχυρότερων του κόσμου όσον αφορά τα υπό διαχείριση κεφάλαια!

Ξαφνικά κάποιοι στον ιντερνετικό Τύπο, ανακάλυψαν (έστω καθυστερημένα) την επενδυτική ενασχόληση του Γιάννη Ρουμπάτη με το κρατικό αραβικό fund! Και επιχείρησαν να αναδείξουν, χωρίς εμβάθυνση, το ζήτημα!

Εκείνο όμως που δεν …ανακάλυψαν ή δεν …είπαν, είναι ότι τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, πρώην …πρασινοφρουρό και πρώην γενίτσαρο του ΣΥΡΙΖΑ, πλησίασαν πολλοί και διάφοροι παλιοί του …φίλοι, ζητώντας να μεσολαβήσει ούτως ώστε το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι να συμμετάσχει στα εν Ελλάδι φιλόδοξα επενδυτικά τους σχέδια!

Στο διά ταύτα, κοιτάξτε, μπροστά δεν ήμουν, όμως νομίζω ότι ο «διπλός Γιάννης», όπως τον αποκαλούν στην πιάτσα, δεν …μάσησε ούτε από παρακάλια, ούτε από υποσχέσεις! Οπότε η επιχείρηση προσέγγισης έληξε πρόωρα… και άδοξα…


Ο Πόλσον, ο Σαχίνης και «η κότα με τα χρυσά αυγά»!

Τον αμερικανό μεγαλοεπενδυτή της ΕΥΔΑΠ (κατέχει το 10% των μετοχών) Τζον Πόλσον, συνάντησε – όπως διαβάζω σε ΜΜΕ φίλα διακείμενα προς τον διευθύνοντα σύμβολο της επιχείρησης – ο Χάρης Σαχίνης στη Νέα Υόρκη!

Δεν θέλει και πολύ …φαντασία να αντιληφθεί κανείς ότι ο περίφημος Σαχίνης, τεχνοκράτης επιλογής και αντίληψης ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοπαλίκαρο του Μπενίση (συζύγου της Δούρου, 103 νεκροί στο Μάτι), βάρεσε προσοχή μπροστά στον γνωστό κερδοσκόπο που μόλις πρόσφατα απειλούσε και έπαιζε παιχνίδια του τύπου «εγκρίνω – δεν εγκρίνω» και «μπαίνω – δεν μπαίνω», με την διοίκηση της Alpha bank όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Για τον Τζον Πόλσον, που ως γνωστόν έπαθε επενδυτικό πατατράκ όταν έμπλεξε με την περίφημη παρέα που διοικούσε την τράπεζα Πειραιώς, η ΕΥΔΑΠ αποτελεί την «κότα με τα χρυσά αυγά»!!! Καθώς έχει ήδη αποσβέσει μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου που διανέμονται από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, πάνω από το 30% της επένδυσης των 80 εκατ. ευρώ που είχε κάνει το 2014, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση του έχει μέση απόδοση 32%!!!!

Υπό αυτό το πρίσμα είναι προφανές πως ο κερδοσκόπος μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον είναι εκ των μεγάλων ωφελημένων της εποχής Σαχίνη, μαζί φυσικά με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος διπλασίασε τις αμοιβές και μοιράζει συνεχώς μπόνους και έκτακτες απολαβές!

Δεν ξέρω βεβαίως εάν στη συνάντηση που είχαν, ο Σαχίνης ανέλυσε στον Πόλσον την ζημία που υπέστη η ΕΥΔΑΠ από τις προσωπικές ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου όσον αφορά τον διαγωνισμό της Ψυττάλειας!

Επίσης δεν γνωρίζω εάν ο Σαχίνης έκανε λεπτομερή και διεξοδική ανάλυση στον Πόλσον για το κόστος του νερού, μετά την πρόσφατη συμφωνία με την κυβέρνηση! Και για το κόστος συντήρησης των δικτύων, που δεν θα κάνει πια η ΕΥΔΑΠ, αλλά εκτός επιχείρησης εργολάβοι!

Σε απλά λόγια αν του έδωσε να καταλάβει του Αμερικάνου ότι οι καιροί ίσως αλλάξουν προς το χειρότερο, υπό την έννοια του κόστους, που πιθανόν να μετακυλιστεί στον καταναλωτή!!!!

Και για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν ο Σαχίνης έχει αποκαλύψει στον Πόλσον ότι ο Μητσοτάκης τον κρατάει στη θέση του, όχι γιατί είναι άξιος ή ικανός, αλλά γιατί η σύζυγος του συνδεόταν με τον πρωθυπουργό και τον Σπήλιο Λιβανό με προσωπική φιλία από τα χρόνια του Κολλεγίου Αθηνών!


Οι τράπεζες σέρνουν και πάλι τον χορό!

Με αφορμή την Εθνική και τα σενάρια που αναπτύχθηκαν για placement του 20% των μετοχών από το ΤΧΣ, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είσοδο ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και επιχειρηματιών, οι τράπεζες «πήραν μπρος» στο Χρηματιστήριο και εμφανίζονται έτοιμες να σύρουν τον χορό!

Από τη μία πλευρά υφίσταται ήδη η κεφαλαιακή τους ενίσχυση όπως καταδεικνύεται μέσα από τις αυξήσεις – μαμούθ των τραπεζών Alpha και Πειραιώς καθώς και η είσοδος νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο, Ελλήνων και ξένων, κορυφαίων funds και επιχειρηματιών!

Από την άλλη πλευρά, ήδη διαφαίνεται μια επιστροφή στην κερδοφορία και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, γεγονός που καταδεικνύεται εκτός των άλλων και από την προ φόρων κερδοφορία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς πριν τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά και την σημαντική μείωση στο 16% από το 46% έξι μήνες πριν, του δείκτη NPE! Με τον Χρ. Μεγάλου να δηλώνει ότι στόχος είναι η μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο νούμερο!

Ταυτοχρόνως μέσα από τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές στόχους, όπως στην προκειμένη περίπτωση της HSBC που αναβάθμισε τις τιμές στόχους σε όλες τις τράπεζες, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για το Χρηματιστήριο γενικότερα, που δείχνει σταδιακά να ξυπνά και να επιχειρεί να ανακάμψει.

Το Χρηματιστήριο πάντως, συναρτάται και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, με κυριότερη την αντιμετώπιση της πανδημίας! Όπου, παρά τις καθυστερήσεις και τη διστακτικότητα στη λήψη μέτρων και αποφάσεων από την κυβέρνηση και την αδικαιολόγητη χαλάρωση, εντέλει έδειξε αντανακλαστικά και δημιουργεί προσδοκίες αποφασιστικής άσκησης της εξουσίας, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την αγορά…