Με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δ. Πολίτη γίνεται λόγος πολύς σχετικά με τον νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής οδού και το προσδοκώμενο τίμημα!

Ο κ. Πολίτης δήλωσε ότι αναμένει τίμημα ρεκόρ στον διαγωνισμό, άνω των 2,1 δις. ευρώ που έδωσε η Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Και αδιαμφισβήτητα με τη δήλωση αυτή θέτει μια τιμή βάσης, όπως είχε κάνει και η ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ που είχε θέσει εμμέσως ως κατώτατο αποδεκτό  τίμημα το 1,5 δις. ευρώ!

Βεβαίως ο κ. Πολίτης κάνει υπολογισμούς βάσει των σημερινών δεδομένων και της συγκυρίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές όσον αφορά διαγωνισμούς δικτύων και υποδομών!

Ωστόσο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2024 όταν και λήγει – τυπικά- η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης!

διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού

Μετά από 3 χρόνια δηλαδή! Και αφού θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές!

Σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τρία χρόνια πριν ποιο θα είναι το πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον!

Υπό αυτή την έννοια η δήλωση του κ. Πολίτη είναι επιπόλαια! Εκτός αν…

Ως γνωστόν το Υπ. Υποδομών έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Hill International, στην οποία έχει μεταξύ άλλων αναθέσει τη διενέργεια μελέτης για το κατά πόσον η σύμβαση μεταξύ παραχωρησιούχων της Αττικής οδού και δημοσίου έχει ολοκληρωθεί πρόωρα!

Οι πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, αναφέρουν ότι η Hill international έχει ήδη παραδώσει το πόρισμα της βάσει του οποίου προκύπτει πως η σύμβαση έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα του προβλεπόμενου!

Υπό αυτή την έννοια καθίσταται σαφές πως τόσο το Υπ. Υποδομών όσο και το ΤΑΙΠΕΔ καλούνται να διαχειριστούν ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που δεν είναι απλό αλλά σύνθετο.

Καθώς θεωρείται βέβαιο πως η κοινοπραξία που διαχειρίζεται την παραχώρηση θα αμφισβητήσει το πόρισμα της Hill και θα προσφύγει κατά τυχόν απόφασης διακοπής της σύμβασης και προκήρυξης διαγωνισμού πρόωρα, τον Σεπτέμβριο του 2022 όπως ακούγεται, δύο χρόνια νωρίτερα από την επίσημη ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης!

Αντιλαμβάνεστε επομένως πως οι δηλώσεις Πολίτη για τίμημα άνω των 2,1 δις. έχει βάση μόνο εάν ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, δηλαδή του χρόνου και όχι στο απώτερο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2024!