Άγνωστες εικόνες από τη μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας το 1924 για τη διεκδίκηση της Δημοκρατίας, αλλά και για το δημοψήφισμα του ‘35 και την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού με τίτλο «Η Αθήνα του Μεσοπολέμου 1922-1940» το οποίο θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Δεδομένου μάλιστα ότι τα εισιτήρια για τις 17, 18 και 19 του μήνα εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα προστίθεται και μία νέα προβολή τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 8:00 το βράδυ.

Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορική ταινία που σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά της Αθήνας του Μεσοπολέμου διεισδύοντας, ωστόσο, βαθιά σε αυτή την εποχή κατά την οποία συντελέστηκαν πολλά και σημαντικά γεγονότα σε διαφορετικούς τομείς. Η παρουσίαση γίνεται μέσα από μια σειρά ντοκουμέντα, μέσα από οπτικό υλικό που προέρχεται από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, μέρος του οποίου έρχεται για πρώτη φορά στο φως, αλλά και φωτογραφίες και αφηγήσεις ακόμα και ζωντανούς ήχους της πόλης.

 

 

Η μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα του 1924 για τη διεκδίκηση της δημοκρατίας

 

«Ο Μεσοπόλεμος δεν είναι μόνο η περίοδος όπου συνεχίζεται η διαμάχη μοναρχικών και βενιζελικών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και πολλά άλλα πράγματα μαζί. Έτσι,αφηγηματικά νήματα περνούν στην ταινία από την πολιτική, την κοινωνία με τις αντιθέσεις της, η αστική τάξη κάνει αισθητή την παρουσία της, στον Μεσοπόλεμο μπαίνουν οι βάσεις για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία, οπότε και η εργατική τάξη κάνει αισθητή την παρουσία της και για πρώτη φορά διαδηλώνει στους δρόμους της πόλης. Επίσης αφηγηματικά νήματα για τον πολιτισμό, τις Δελφικές Γιορτές, την ανακάλυψη της Αρχαίας Αγοράς κάτω από την Ακρόπολη, τη Γενιά του ΄30 στη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, αλλά και σκηνές καθημερινότητας υφαίνουν τη ταινία. Η ταινία, όπως και οι προηγούμενες δουλειές μας, περνάει από τη μεγάλη ιστορία της πόλης, άρα και της Ελλάδας, σε μικρές καθημερινές ιστορίες» εξηγεί η σκηνοθέτις και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Μαρία Ηλιού, εμπνεύστρια και δημιουργός ενός ευρύτερου πρότζεκτ για την ιστορία της Αθήνας από το 1821 έως το 2021, με τις δύο πρώτες ταινίες να έχουν ήδη προβληθεί.

 

O Ελευθέριος Βενιζέλος με τη σύζυγο του Έλενα, ο δήμαρχος Αθηνών Σπύρος Μερκούρης με την εγγονή του Μελίνα και ο Αντώνης Μπενάκης ανάμεσα στον κόσμο στις Δελφικές Γιορτές του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ.
Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου μπήκα οι βάσεις για την άνθιση της βιομηχανίας
Πράγματι την εποχή εκείνη οι μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922 φέρνουν νέα πνοή στην πόλη, στον πολιτισμό και στην οικονομία ενώ μέσα από την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της ναυτιλίας δημιουργούνται δύο καινούργιες κοινωνικές τάξεις, η νέα αστική τάξη και η εργατική τάξη που βγαίνει στους δρόμους της Αθήνας για να διαδηλώσει. Επιπλέον οι γυναίκες ξεκινούν να εργάζονται ενώ τούς επιτρέπεται, πλέον να κολυμπούν στις παραλίες της Αττικής, μαζί με τους άνδρες, φορώντας μαγιώ. Στον πολιτισμό ξεχύνεται δυναμικά η γενιά του ‘30, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Φώτης Κόντογλου, ο Ηλίας Βενέζης, ο Στρατής Μυριβήλης κ.α., αλλάζοντας το ποιητικό – λογοτεχνικό τοπίο ενώ όσον αφορά στη μουσική το Κέντρο της πόλης ακούει ελαφρά τραγούδια του Αττίκ και του Γιαννίδη και οι γειτονιές της περιφέρειας ρεμπέτικα.
Τουρίστες στην Ακρόπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’30

 

Υλικό για το ντοκιμαντέρ έχει αντληθεί από είκοσι ταινίες που βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στα αρχεία της εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών Pathé στο Παρίσι αλλά και Γενικά Αρχεία του Κράτους και στην ΕΥΔΑΠ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.Ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι o Αλέξανδρος Κιτροέφ, ομιλητές οι Roderick Beaton, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Katherine Fleming, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Jim Wright, Χριστίνα Κουλούρη, Νίκος Βατόπουλος, Λάμπρος Λιάβας και Τζελίνα Χαρλαύτη ενώ η μουσική είναι της Κατερίνας Πολέμη.