Η μη πρόκληση του Έντι Ράμα στην άτυπο σύνοδο για τα Βαλκάνια που οργάνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έφερε αποτέλεσμα, αφού φαίνεται πως η αλβανική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε εκλογές μέχρι να γίνει η δίκη του Φρέντι Μπελέρη.

Βέβαια στην Αλβανία δεν είναι η κυβέρνηση που προκηρύσσει νέες εκλογές, είναι ο πρόεδρος, όπως είπε στην Καθημερινή ο Έντι Ράμα, αλλά «εάν κάποιος που εκλέγεται δήμαρχος δεν εμφανιστεί για να ορκιστεί για 90 ημέρες, τότε εναπόκειται στην κυβέρνηση να φροντίσει απαλλάσσοντας αυτό το άτομο και τοποθετώντας έναν υπηρεσιακό δήμαρχο μέχρι να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές, τις οποίες θα ανακηρύξει ο πρόεδρος».

«Ζήτησα από τους δικηγόρους μου να εξετάσουν το ζήτημα και δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αλλά νομίζω ότι αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερη – δεν υπάρχει προηγούμενο. Ετσι, το ένστικτό μου λέει, η φυσιολογική μου αντίδραση είναι ότι ίσως πρέπει να περιμένουμε τη δίκη. Επομένως μπορεί να μην προχωρήσουμε [σε νέες εκλογές] μέχρι να αποδειχθεί ένοχος ή αθώος».

Η νέα αυτή παρέμβαση του Αλβανού Πρωθυπουργού έγινε αφού πήρε ο ίδιος την εφημερίδα για να της δώσει συνέντευξη στην οποία θα πει πως «πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην ενεργήσουμε μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να εξετάσουν το ζήτημα μέχρι τέλους. Αν νομικά αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να τον απαλλάξουμε».

Ο Έντι Ράμα όχι μόνο δεν θύμωσε που δεν τον προσκάλεσε στην Αθήνα στο άτυπο δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά θεωρεί πως ο σκοπός της συνάντησης και η πρωτοβουλία που πήρε ο Κυριάκος είναι κάτι πολύ σημαντικό.

«Οι φίλοι πρέπει να μιλάνε περισσότερο μεταξύ τους, πρέπει να προσπαθούν να καταλάβουν, να τιμούν τη φιλία τους. Για μένα ο Κυριάκος ήταν φίλος και εξακολουθεί να είναι ένας φίλος που εκτιμώ και σέβομαι».

Φαίνεται πως αυτή η φιλία είναι πολύ δυνατή αφού ο Έντι Ράμα θα τοποθετήσει ένα γλυπτό στην ανακατασκευασμένη πλατεία της Χειμάρας του… Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Δεν διέταξα όμως να σταματήσει η κατασκευή του γλυπτού, θέλουμε να τοποθετηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, που είναι μια σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα. Οποιος έρθει από την Ελλάδα αυτή την ημέρα θα βρει την προτομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πλατεία. Νομίζω ότι έτσι τιμούμε τον δεσμό μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων».

Διαβάστε ακόμη: