Μπορεί οι αφίξεις μέσω αεροδρομίου να παρουσιάζουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αύξηση 10% και ένα τουλάχιστον κρουαζιερόπλοιο που μεταφέρει άνω των 2000 επιβατών να «δένει» για δέκα περίπου ώρες στο λιμάνι αλλά οι επαγγελματίες της Κέρκυρας είναι κατηγορηματικοί.

Ο τζίρος που κάνουν στα καταστήματα τους είναι φέτος κατά 30% χαμηλότερος , σε σχέση με τον περυσινό.

Μπορεί το μήνυμα για την αρνητική εικόνα της καλοκαιρινής περιόδου να έρχεται από την Κέρκυρα, αλλά κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη που παρουσιάζουν μειωμένες αφίξεις.

Η ίδια εικόνα επικρατεί μέσες- άκρες και στις άλλες αιχμές της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Πως εξηγείται αυτό; Στην περίπτωση της Κέρκυρας υπάρχουν πέραν της μίας απαντήσεων.

Το νησί που πρωταγωνιστούσε άλλοτε στις αφίξεις των τουριστών τώρα πλέον έχει μετατραπεί σε …σταθμός διακομιδής!

Πολλοί τουρίστες φθάνουν και σήμερα στο αεροδρόμιο, πάνω από σαράντα οι καθημερινές πτήσεις.

Αλλά ένα μεγάλο μέρος των τουριστών, δεν κατευθύνεται στην Κέρκυρα.

Πολλοί τουρίστες αξιοποιούν τις διεθνείς πτήσεις  φθάνουν στην Κέρκυρα αλλά έχουν ως τελικό προορισμό τούς Παξούς ( ελέω Παπακαλιάτη, Netflix και maestro), τα ταχέως αναπτυσσόμενα Σύβοτα της Θεσπρωτίας ή την Αλβανία.

Άλλωστε υπάρχουν και οι σχετικές διευκολύνσεις : Φέρρι ( ανοικτού και κλειστού τύπου), «δελφίνια» και ιδιωτικά ταχύπλοα μισθωμένα από ξενοδοχεία εκτελούν καθημερινά δεκάδες δρομολόγια μεταξύ των λιμανιών της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και των Αγίων Σαράντα.

Ιδιαίτερα φέτος η Αλβανική Ριβιέρα, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα να έχει ανοίξει συζήτηση για τη δημιουργία αεροδρομίου στους Αγίους Σαράντα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Νότιας Αλβανίας με σημαντικές και σύγχρονες τουριστικές υποδομές οι οποίες δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ήδη λειτουργούν υπερσύγχρονα ξενοδοχεία ενώ διεθνείς αλυσίδες «συνωστίζονται» στην ανέγερση νέων μονάδων.

Πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος υπηρεσιών και διατροφής σε σχέση απέναντι ακτή της Κέρκυρας.

Παράδειγμα : Για μια βδομάδα διακοπών σε κατάλυμα 35 τ.μ. που κοιμίζει δύο άτομα στην πόλη της Κέρκυρας απαιτούνται κατά μέσο όρο 100 ευρώ τη διανυκτέρευση. Αντίθετα ένα δυάρι 60 τ.μ. μέτρων με δυναμικότητα τεσσάρων κρεβατιών στους Άγιους Σαράντα νοικιάζεται στη μισή τιμή.

Παρόμοιες είναι οι «αντιστοιχίσεις» και για διαμερίσματα στην ανατολική ακτή της Κέρκυρας ( Καλάμι ) σε σύγκριση με τις απέναντι αλβανικές ακτές στην περιοχή των Εξαμιλίων .

Κατά 50% φθηνότερες είναι οι αλβανικές τιμές και κατά τη διατροφή.

Σε ένα καλό εστιατόριο στην Κέρκυρα δύο άτομα με συνοδευτικά και κρασί θα χρειαστεί να ξοδέψουν γύρω στα 80 ευρώ, στους Άγιους Σαράντα τα ίδια πιάτα δεν κοστίζουν πάνω από 40 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα