Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα, αλλά και πολιτική γραμματεία, δείχνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις τάσεις και όπως αυτές λειτουργούν σήμερα, είτε είναι όσοι κατ΄ ουσίαν τον αντιπολιτεύονται, είτε είναι όσοι μιλούν στο όνομά του.

«Όταν κατέθεσα την πρότασή μου για γραμματέα και αναπληρωτή, είχα ορισμένες αμφιβολίες αν ήταν σωστή», είπε απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη και τον Θοδωρή Δρίτσα, που είχαν προηγουμένως παρέμβει.

«Τώρα που σας άκουσα και τους δυο είμαι πεισμένος για την ορθότητα της πρότασής μου».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πεισμένος για τη ζημιά που κάνουν οι τάσεις με τον τρόπο που λειτουργούν, καθώς από ιδεολογικά ρεύματα έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς νομείς της εσωκομματικής εξουσίας, που στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου-κυριολεκτικά ως «κόμματα μέσα στο κόμμα».

Αν συνεχιστεί αυτή η λειτουργία, αποκλείεται να υπάρξει μαζικότητα και εσωκομματική δημοκρατία (δύσκολα θα εκλεγόταν κανείς στην κεντρική επιτροπή αν δεν ήταν στη «γραμμή μιας τάσης», ενώ και η διεύρυνση αξιοποιήθηκε ή αντιμετωπίστηκε αρνητικά για λόγους εσωκομματικών συσχετισμών), αποκλείεται να υπάρξει εξωστρέφεια.

Ο πρόεδρος του κόμματος, μάλιστα, εκνευρίστηκε ιδιαίτερα και από κάποιους «προεδρικούς», που αυτή τη φορά δεν μιλούσαν απλώς στο όνομά του, αλλά επεδίωκαν στο παρασκήνιο και σε μαζώξεις που υπήρχαν να επιβάλλουν πρόσωπο που οι ίδιοι θα επέλεγαν!

Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου για τη θέση του γραμματέα και του Γιώργου Βασιλειάδη στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα, «σπάει» τους μηχανισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ράνια Σβίγκου «ανήκει» στην «Ομπρέλα» και όμως δεν ψηφίστηκε από αυτή! Τα δε 70 λευκά που υπήρξαν, εκτιμάται ότι προήλθαν τόσο από την «Ομπρέλα (τα περισσότερα) όσο και από τους «προεδρικούς» (σχεδόν τα μισά).

Ο Παύλος Πολάκης, αμφισβητώντας ευθέως την πρόταση Τσίπρα για τη Ράνια Σβίγκου, δείχνει πως έχει αποφασίσει να είναι πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι είναι μέλος της πολιτικής γραμματείας διευκολύνει εκ των πραγμάτων τον ρόλο αυτό!

Ενδιαφέρον έχει αν υπήρξε διαφορετική στρατηγική ως προς τις επιλογές Τσίπρα και από τα μέλη της ηγεσίας των «προεδρικών», όπως λέγεται.