Ανατρέπει τα δεδομένα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η δέσμη προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος, με κορυφαία ίσως σημεία της την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη και το όριο των θητειών σε ψηφοδέλτιο, ευρωψηφοδέλτιο και θεσμικά όργανα.

Το «βαθύ κόμμα» αντέδρασε με ένταση στις προτάσεις, ωστόσο τα αδιευκρίνιστα σημεία που θα επιχειρηθούν να δοθούν απαντήσεις το επόμενο διάστημα είναι ουκ ολίγα.

– Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την θέσπιση ανωτάτου ορίου τριών θητειών ή δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή, την Ευρωβουλή και στα όργανα του κόμματος (Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία), ώστε να σταματήσει η «μονιμότητα» και να επιτευχθεί η ανανέωση. Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε το χρονικό όριο να ξεκινά από το 2013, από τότε δηλαδή που διεξήχθη το Α΄ (και «ιδρυτικό») Συνέδριο του κόμματος.

Είναι φανερό πως αν το χρονικό όριο ξεκινούσε από τώρα, θα επρόκειτο για κοροϊδία- άλλωστε, κάτι τέτοιο αποφάσισαν στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αν οι τρεις ολοκληρωμένες θητείες ή τα δώδεκα χρόνια ξεκινούν πχ για τους υποψήφιους βουλευτές το 2013 (και με δεδομένο ότι η θητεία της Βουλής το 2012-15 δεν ήταν πλήρης) τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος που ήταν όλο αυτό το διάστημα βουλευτές, όπως πχ ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης και άλλοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμα μια θητεία. Ερώτημα είναι εάν θητείες θα υπάρχουν και για τον πρόεδρο του κόμματος και εάν σε αυτές θα προσμετράτε ο χρόνος που είχε πρωθυπουργική θέση.

-Αν οι διαφωνίες της «Ομπρέλας» (της εσωκομματικής τάσης που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Βίτσας κοκ) είναι τόσο κομβικές ως προς την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική λογική λέει ότι θα πρέπει να επιλέξουν υποψήφιο για την ηγεσία, προκειμένου να οδηγήσουν το κόμμα σε διαφορετική κατεύθυνση; Θα το τολμήσουν; Πολύ περισσότερο που ο υποψήφιος δεν θα έχει ελπίδες; Δύσκολο, αλλά όχι εντελώς απίθανο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ενδέχεται να έχει στα χαρτιά γύρω στα 60.000μέλη, εκ των οποίων, αν δεν υπήρχε η κίνηση Τσίπρα που άλλαζε τα νερά, εκτιμάται ότι θα ψήφιζαν περί τα 40.000. Θα πρέπει η ηγεσία του να βάλει στόχο τουλάχιστον να υπερδιπλασιάσει τα μέλη που θα ψηφίσουν.

Ο κατάλογος θα πρέπει να είναι ανοιχτός έως την ημέρα της ψηφοφορίας.

 Μέχρι τώρα δεν υπήρχε συμφωνία για τους «πασοκογενείς» να υπάρχει ποσόστωση 20%. Στο Πολιτικό Συμβούλιο, ούτε αμφισβητήθηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε η απόφαση, ενώ η 50-50 εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών περιπλέκει τα πράγματα. Κατά τη γνώμη της στήλης πρέπει να υπάρξει ποσόστωση, διαφορετικά ο μηχανισμός θα «καταπιεί» αυτούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες της στήλης, ο Νίκος Μπίστης δήλωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο πως δεν υπάρχει λόγος να είναι στελέχη από το χώρο υποψήφια, αν δεν υπάρχει ποσόστωση.

Ενδιαφέρον έχει εάν οι βουλευτές θα εκλέγονται στην ΚΠΕ ή θα συμμετέχουν ως «αριστίνδην» σε αυτή, αφού είναι εκλεγμένοι από το λαό. Οι υποστηρικτές της πρότασης να είναι οι βουλευτές αυτοδικαίως μέλη της ΚΠΕ επιχειρηματολογούν ότι έτσι θα υπάρχει περισσότερος χώρος για συμμετοχή στελεχών από την περιφέρεια στο ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος,

Ο λόγος για ένα όργανο που θα συμμετέχουν τα μέλη της ΚΠΕ, αλλά και τα μέλη του κόμματος που είναι δήμαρχοι, συμμετέχουν σε τριτοβάθμιες ή άλλες ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στη Νεολαία κοκ, και το ποιο θα συζητά μια ή δυο φορές το χρόνο στρατηγικές αποφάσεις. Προς το παρόν δεν είναι στις προτάσεις της ηγεσίας.

Η «Ομπρέλα» ετοιμάζει κείμενο παρέμβασης

Η «Ομπρέλα», πάντως, οξύνει την αντιπαράθεση με την ηγεσία, θεωρώντας «αιτία πολέμου» την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, προγραμματίζει την κατάθεση κειμένου-πολιτικής πλατφόρμας ενόψει του Συνεδρίου.

Από το 2009 η έναρξη των θητειών για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Η έναρξη του χρόνου των θητειών ισχύει αναδρομικά για όλους και όχι από το 2013. Όσοι δηλαδή εξελέγησαν το 2009 και έχουν συνεχόμενα 12 χρόνια, εφόσον εγκριθεί η πρόταση Τσίπρα, δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Όσοι εξελέγησαν το 2012 μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιοι, καθώς –ακόμα και αν οι εκλογές γίνου το 2013- θα έχουν συμπληρώσει 11 και όχι 12 χρόνια. Ο Νίκος Βούτσης, για παράδειγμα, που δεν ήταν βουλευτής το 2012 έχει δικαίωμα μιας ακόμα υποψηφιότητας. Ο περιορισμός δεν ισχύει για τον πρόεδρο και η Κεντρική Επιτροπή δικαιούται να αποφασίσει ότι εξαιρεί κάποιο ή κάποια στελέχη, εφόσον το κρίνει.