Ήρθε η ώρα της αποκάλυψης της γύμνιας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Που ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν η μετοχή του Τιτάνα στις συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης “έφαγε πολύ ξύλο” στο κλείσιμο, με στόχο να μαζευτούν κομμάτια, όπερ και εγένετο, με πολλούς επενδυτές να σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, έστω και με μικρότερο κέρδος, φοβούμενοι χειρότερες καταστάσεις. για να δράσει άμεσα, βάζοντας τέλος σε τέτοια κερδοσκοπικά φαινόμενα, από τα οποία κάποιοι επιτήδειοι βγάζουν μικρές περιουσίες, παίζοντας χωρίς φόβο, γνωρίζοντας τη μακαριότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην περίπτωση της Attica Bank, που κάνει άνετα ημερήσιες διακυμάνσεις της τάξης του 50% και πλέον, χωρίς να κουνιέται φύλλο;

Πλήρης απουσία και ανυπαρξία.

Μπορεί σε διάστημα ενός ή και πολύ περισσότερων ετών, να υπάρξει ένα πρόστιμο “χ” σε κάποιους, το οποίο δεν θα πληρωθεί ποτέ, όπως συνήθως συμβαίνει.

Τα φαινόμενα αυτά, όμως, τραυματίζουν την χρηματιστηριακή αγορά, αμαυρώνουν και απαξιώνουν το θεσμό και λαμβάνονται υπόψη από τους σοβαρούς επενδυτές.

Οι μηχανισμοί ελέγχου νοσούν βαρέως και αυτό αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά, καθώς ποτέ δεν έγινε κάποια ουσιαστική προσπάθεια ενίσχυσης τους και εκσυγχρονισμού των δομών τους.

Έχουν υπάρξει κραυγαλέες περιπτώσεις που εξέθεσαν τη χώρα και την αγορά διεθνώς (π.χ. Folli-Follie), αλλά ακόμα η αρμόδια Επιτροπή είναι υποστελεχομένη, οι προσωπικές επιδιώξεις περισσεύουν και οι ομάδες καλά κρατούν εδώ και χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: