Όλα πλέον αρχίζουν να θυμίζουν επικίνδυνα τη dot com bubble…

 

Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί τάση φυγής προς τα λεγόμενα «pro-privacy» social media, δηλαδή αποκεντρωμένες (decentralized) πλατφόρμες που μέσω κρυπτογράφησης προσφέρουν μέγιστη ιδιωτικότητα στο χρήστη. Τα γεγονότα που πυροδότησαν το ρεύμα αυτό ήταν εν μέρει το «ξεπούλημα» των δεδομένων της WhatsApp στη Facebook, αλλά και η οριστική διαγραφή των λογαριασμών του προέδρου Τραμπ, και αρκετών ακόμη γνωστών προσωπικοτήτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Elon Musk τιτίβισε «Use Signal», προτρέποντας τον κόσμο να στραφεί προς το εναλλακτικό μέσο επικοινωνίας.

Ωστόσο η προτροπή του αυτή είχε μία αναπάντεχη (;) έκβαση. Εκατομμύρια traders (οι περισσότεροι μέσω Robinhood το οποίο βρίθει από ενθουσιώδεις και σχετικά άπειρους επενδυτικά millenials) έσπευσαν να αγοράσουν τη μετοχή της Signal, εκτοξεύοντας την συνολικά κατά το ασύλληπτο ποσοστό της τάξεως του 12.000%! Τέτοια άνοδο θα ζήλευε και το Bitcoin, ενώ φυσικά η είδηση έγινε θέμα σε όλα τα μέγαλα οικονομικά μέσα.

Ας προσπεράσουμε το ότι ένα tweet του Musk έχει την τρομαχτική δύναμη να ανεβοκατεβάσει… κυβερνήσεις, κι ας πούμε πως όλα καλά μέχρι εδώ. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Η εφαρμογή Signal δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

From zero to hero

Η μετοχή SIGL ανήκει σε μια άσχετη εταιρεία, την Signal Advance, η οποία ασχολείται με προϊόντα βιοιατρικής. Πρόκειται απλά περί συνωνυμίας, η οποία από ότι φαίνεται στην εποχή που με ένα γκουγκλάρισμα 3 δευτερολέπτων βρίσκεις το οτιδήποτε, δεν έδειξε να αφορά τους κατά μέσο όρο 30αρηδες traders της Robinhood που δε δίνουν δεκάρα για θεμελιώδη και αξίες, παρά μόνο κατακόρυφες γραμμές σε γραφήματα και μομέντουμ. Και δεν έχουν ξεκινήσει καν τα ωραία.

Η Signal δεν απασχολεί ΚΑΝΕΝΑ άτομο πλην του ιδρυτή και CEO της. Δεν έχει καν κύκλο εργασιών. Η μετοχή της πριν το ξέσπασμα ήταν κάτω από $1 (οι λεγόμενες penny stocks). Οκ, την Πέμπτη οι «επενδυτές» δε γνώριζαν. Την Παρασκευή, που είχε ήδη αποσαφηνιστεί η κατάσταση όχι μόνο δε φρέναρε η άνοδος, αλλά αθροιστικά έφτασε από τα 0,7$ στα $7!

Μάλιστα η πραγματική Signal (η εφαρμογή, όχι η εταιρεία με το ένα άτομο) βγήκε δημόσια να σχολιάσει το γεγονός, με ευχάριστη διάθεση. Όμως ο παραλογισμός δε σταματά εδώ. Άλλωστε από ένα σημείο και μετά είναι να αναρωτείται κανείς, αν οι τύποι είναι πολύ ανόητοι, ή ιδιοφυίες.

Τη Δευτέρα λοιπόν, οι Robinhooders επέστρεψαν στα διαδικτυακά desks τους για να τρομπάρουν λίγο ακόμη αυτό που στα οικονομικά λεξικά θα πρέπει πλέον να φιγουράρει πλάι στον ορισμό φούσκα, εκτοξεύοντας την SIGL από τα 7 στα 70 δολάρια για μια συνολική απόδοση 12.000% μέσα σε τρεις ημέρες!!!

Κάποιες εταιρείες με σοβαρό business plan, θεμελιώδη, υγιή κύκλο εργασιών και λαμπρές προοπτικές ίσως χρειαστούν δεκαετίες (ή και ποτέ) προτού δουν τέτοια νούμερα. Μια ανύπαρκτη ουσιαστικά εταιρεία όμως έφτασε σχεδόν μισό δις. κεφαλαιοποίηση από ένα απλό tweet.

Αν αυτό σε συνδυασμό με τις παράλογες αποτιμήσεις στις περισσότερες μετοχές της Wall Street, η οποία σε μια εποχή που η πραγματική οικονομία έχει πάθει έμφραγμα εν μέσω κορωνο-κρίσης,  τρέφεται από τα φρεσκοτυπωμένα δολάρια της Fed όντας εθισμένη σε QE και αρνητικά επιτόκια, και αδιαφορώντας για τα απογοητευτικά εργασιακά και εταιρικά μάκρο, δε σας χτυπάει καμπανάκια εποχής dot com bubble, τότε συνεχίστε ότι κάνετε και προσπεράστε το παράλογα απαισιόδοξο τούτο άρθρο. Ενδεχομένως ούτε το Bitcoin να σας φαντάζει υπεραγορασμένο, αν και αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία…

Το άγγιμα του Μίδα

Πάντως ο Elon Musk έχει την τάση -και την ικανότητα- να χαρίζει αξία (χρηματιστηριακή κυρίως) σε πράγματα χαμηλής αντικειμενικής αξίας. Και δεν αναφερόμαστε στη δική του εταιρεία, την Tesla, αν και ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί για χειραγώγηση της τιμής της μέσω Tweets, ενώ είναι απορίας άξιο πως μια κατ’ επανάληψη ζημιογόνα εταιρεία εξακολουθεί να προσελκύει ατελείωτη χρηματοδότηση.

Ίσως η απάντηση είναι πως οι χρηματοδότες επενδύουν στο όραμα του ταλαντούχου Musk, και όχι στις λαμαρίνες των (συχνά ελαττωματικών) Tesla. Άλλωστε με τη διαστημική κούρσα ΗΠΑ-Κίνας να έχει ξεκινήσει, το επόμενο πεδίο μάχης θα βρίσκεται πέρα από τη στρατόσφαιρα της Γης, και η SpaceX του Musk ενδεχομένως να παίξει στρατηγικό ρόλο…

Με ένα του tweet λοιπόν, ο πλουσιότερος πλέον άνθρωπος στον κόσμο ανεβοκατεβάζει αγορές («φέρνει» στον Τραμπ σε αυτό), καθώς οι εκατομμύρια followers του κρέμονται από τα «χείλη» του για το επόμενο τιτίβισμα που θα χαρίσει το άγγιγμα του Μίδα σε κάποιο χρηματοοικονομικό asset. Και μιλάμε κυριολεκτικά για οτιδήποτε μπορούν να ποντάρουν, ακόμη και κρυπτονομίσματα-ανέκδοτα, όπως το Dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα το οποίοι οι ίδοι οι δημιουργοί του παραδέχονται πως είναι μια φάρσα και τίποτα παραπάνω. Ο Elon δηλώνει (για πλάκα, προφανώς) «πρώην CEO του Dogecoin» στο λογαριασμό του στο Twitter, ενώ κατά καιρούς θα τιτιβίσει κάτι για το χαριτωμένο κρυπτονόμισμα (που έχει ως μασκότ τον ομώνυμο ιντερνετικό σκύλο) στέλνοντας κύματα αγοραστών που συχνά οδηγούν σε ημερήσια κέρδη της τάξεως του 100%. Κέρδη τα οποία εταιρείες με πραγματικά αγαθά μπορεί να κάνουν και χρόνια να δουν.

Σημεία των καιρών

Ωστόσο σε μια εποχή που οι φούσκες κυριαρχούν (και ευδοκιμούν), όπου θεός των αγορών είναι το πλασματικό χρήμα που τυπώνεται ανεξέλεγκτα και όχι τα πραγματικά οικονομικά μάκρο, δε μας κάνει πλέον τίποτα εντύπωση. Αρκεί ο κόσμος κατανοεί σε τι ποντάρει και ποια είναι τα ρίσκα.

Εμείς απλά θα πούμε «Αξιότιμοι Fed και Τζερόμ Πάουελ,

Δημιουργήσατε την πιο παράλογη και γελοία αγορά στον πλανήτη. Συγχαρητήρια!»

 

Του Γιάννη Τσιρογιάννη