Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Bank of America όσον αφορά τις επικίνδυνα “εύθραστες” αποτιμήσεις των παγκόσμιων assets, με την αμερικανική τράπεζα να προειδοποιεί για φούσκες σε πολλές αγορές.

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα προειδοποίησε ορθώς για φούσκα στο Bitcoin μερικές ημέρες πριν το ιστορικό υψηλό των $42.000 από το οποίο κι έπειτα το κρυπτονόμισμα κατρακύλησε περισσότερο από 25% στα 30.000 δολάρια.

Παντού φούσκες βλέπει η BofA

“Πουλήστε μετοχές λόγω των εύθραυστων τιμών”, καθώς τα εβδομαδιαία στοιχεία τις ροές των κεφαλαίων έδειξαν επέλαση των επενδυτών στις money markets. Σύμφωνα με την BofA, η τάση «αγοράστε τα πάντα» που επικράτησε το 2020, συνεχίζεται και το 2021, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν επιβράδυνση στα ριψοκίνδυνα assets, καθώς η αισιοδοξία λόγω των μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης, θα φτάσει στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2021.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας έως την Τετάρτη 6/1, οι εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 29,1 δισ. δολ. ενώ ο χρυσός προσέλκυσε 1,5 δισ. δολ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από τον Αύγουστο του 2021. Οι εισροές στα equity funds ανήλθαν σε 11,2 δισ. δολ. κυρίως λόγω των Αμερικανών επενδυτών, που απέσυραν 1,6 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές.

Προσοχή στη «φούσκα» του bitcoin

Οι αναλυτές προειδοποιούν για «φούσκα» στο bitcoin. Υπογραμμίζοντας τη «βίαιη» πληθωριστική τάση που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του bitcoin τους τελευταίους δύο μήνες, η BofA αναφέρει ότι το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, θυμίζει τις «φούσκες» της dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990, της Κίνα στη δεκαετία του 2000 και του χρυσού στη δεκαετία του 1970.

Το bitcoin ξεπέρασε τα 40.000 δολ. την Πέμπτη, διπλασιάζοντας την αξία του σε λιγότερο από ένα μήνα και έχει εκτοξευθεί πάνω από 900% από το χαμηλό του Μαρτίου. Έφτασε τα 30.000 δολ. για πρώτη φορά στις 2 Ιανουαρίου, αφού ξεπέρασε τα 20.000 δολ. στις 16 Δεκεμβρίου.

Παντού φούσκες βλέπει η BofA

Φούσκα σε «πράσινες» ευρωπαϊκές μετοχές

Προειδοποίηση για τη δημιουργία «φούσκας» σε μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη» ενέργεια πραγματοποίησε η Bank of America, καθώς αυξάνεται γεωμετρικά το τελευταίο διάστημα ο όγκος των κεφαλαίων που διοχετεύονται το τελευταίο διάστημα στις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι οι ροές κεφαλαίων ενδεχομένως θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα, οι αποτιμήσεις δεν υποστηρίζονται πλέον από τα θεμελιώδη μεγέθη» σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. «Δεν μπορούμε να συμβουλεύουμε τους επενδυτές να τοποθετούν φρέσκο χρήμα σ’ αυτές τις μετοχές» σπεύδει να προσθέσει, απευθυνόμενη προς τους αναλυτές.

Η αμερικανική τράπεζα στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού της υποβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές των Orsted, Red Electrica και Enagas SA σε «underperform» και τη σύσταση για τη μετοχή της EDPR σε «neutral».

Κυβερνήσεις

Κατά τη διάρκεια του 2020, οι μετοχές ΑΠΕ εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο στην Ευρώπη, χάρη στη μαζική στροφή των κυβερνήσεων προς «πράσινες» και περιβαλλοντικά ουδέτερες ενεργειακές πολιτικές. Μάλιστα, αυτή η στροφή αποτυπώθηκε και στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, βάσει του οποίου τουλάχιστον το 1/4 των κονδυλίων θα πρέπει να διοχετευτεί σε «πράσινα» έργα ή έργα ΑΠΕ.

ΗΠΑ

Ο κλάδος δε, δέχθηκε περαιτέρω στήριξη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης της Γερουσίας, μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια.
Κι αυτό, διότι οι Δημοκρατικοί αναμένεται να στηρίξουν αναφανδόν την ενεργειακή πολιτική του νεοεκλεγέντα Joe Biden, ο οποίος επιδιώκει να αυξήσει τις «πράσινες» επενδύσεις.
Διάφοροι αναλυτές, πάντως, έχουν προειδοποιήσει ότι οι αποτιμήσεις των «πράσινων» αμερικανικών μετοχών θα μπορούσαν να φθάσουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα εντός του 2021.

Παντού φούσκες βλέπει η BofA