Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν «χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση» ήταν «ένα λάθος» που άφησε το πεδίο ελεύθερο στους Ταλιμπάν.

«Πιστεύω ότι η απόφαση για μια εσπευσμένη αποχώρηση χωρίς διαπραγμάτευση ήταν ένα λάθος», υπογράμμισε ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά την ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ας μην το ξεχνάμε, είχαμε το καθήκον να καταπολεμήσουμε την ισλαμιστική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος των Πρασίνων, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική ζωή εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια.

Εσπευμένη απόφαση

«Δεν θα είχα ποντάρει σε μια τέτοια απόφαση εσπευσμένης αποχώρησης», πρόσθεσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Φρανκφούρτη επί του Όντερ (ανατολική Γερμανία) με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου Αναλένα Μπέρμποκ.

«Βλέπουμε τις συνέπειες σήμερα», πρόσθεσε.

Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας, η Γερμανία ολοκλήρωσε στα τέλη Ιουνίου την απόσυρση όλων των στρατιωτών της που στάθμευαν στο Αφγανιστάν.

Το 2003, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Γιόσκα Φίσερ, είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στέλνοντας ένα σημαντικό απόσπασμα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Αφγανιστάν.

Τι είναι οι Ταλιμπάν;

Με τον όρο Ταλιμπάν, δηλαδή σπουδαστές του κινήματος της ισλαμικής γνώσης εννοείται το πολιτικοθρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001.

Οι Ταλιμπάν ανήλθαν στη εξουσία μετά από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο και κατείχαν το 90% του συνόλου των εδαφών. Εκδιώχθηκαν βίαια από την εξουσία μετά την πολεμική σύρραξη Αφγανιστάν – ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2001.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2015, οι Ταλιμπάν ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους σε αυτό, αποκεφάλισαν έναν στρατιώτη του Πακιστάν που κρατούσαν αιχμάλωτο.

Το εθνοτικό υπόβαθρο της διαμόρφωσης των ομάδων των Ταλιμπάν είναι σε γενικές γραμμές η εθνότητα των Παστούν, ενώ το γνωστικό τους υπόβαθροαντλείται από τα ιεροδιδασκαλεία, ή μεντρεσέ όπως αποκαλούνται, του Πακιστάν με θρησκευτικό ηγέτη τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική τους θεμελίωση χρειάζεται να αναφερθεί ότι τόσο οι αρχικές ομάδες, όσο και οι μεταγενέστερες στρατολογήσεις έγιναν πιθανότατα στους προσφυγικούς καταυλισμούς που δημιούργησε τόσο η εμφύλια σύρραξη, όσο και η αμερικανική κατοχή.