Καλλιτέχνες και συγγραφείς έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το MidJourney και το Stable Diffusion, σχετικά με τη χρήση εικόνων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, ιδιωτικές ή ευαίσθητες εικόνες χωρίς συναίνεση, τη συγκατάθεση, την αποζημίωση των καλλιτεχνών.

Η Αμερικανίδα εικονογράφος Paloma McClain ανακάλυψε ότι η τέχνη της είχε χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μοντέλων AI χωρίς να της αποδοθεί κάποια πίστωση ή αποζημίωση. Σε απάντηση, χρησιμοποίησε το Glaze, ένα δωρεάν λογισμικό που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Το Glaze προσαρμόζει στρατηγικά τα pixel με τρόπο αόρατο για τον άνθρωπο, αλλά αλλάζει σημαντικά την εμφάνιση της πρωτότυπης τέχνης για μοντέλα AI, επιτρέποντας σε καλλιτέχνες όπως ο McClain να προστατεύουν τη δουλειά τους από μη εξουσιοδοτημένη χρήση από αυτά τα συστήματα, ανέφερε το AFP.

Τεχνολογικά εργαλεία ενάντια σε αντιγραφές τεχνητής νοημοσύνης

Η ομάδα που ανέπτυξε το Glaze ισχυρίζεται ότι έχει ληφθεί πάνω από 1,6 εκατομμύρια φορές.

Ο μιμητισμός στυλ, μια διαδικασία κατά την οποία τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αντιγράφουν μεμονωμένους καλλιτέχνες, περιπλέκει περαιτέρω το ζήτημα.

Το Glaze, ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει ανθρώπους καλλιτέχνες, διαταράσσει τη μίμηση του στυλ εισάγοντας ελάχιστες αλλαγές στα έργα τέχνης, κάνοντάς τα να φαίνονται αμετάβλητα στα ανθρώπινα μάτια αλλά σημαντικά διαφορετικά από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά την αποτελεσματικότητά του, οι ερευνητές που ανέπτυξαν το Glaze λένε ότι δεν είναι μια μόνιμη λύση και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις ώστε να είναι ικανό έναντι των εξελισσόμενων εργαλείων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Το εργαλείο προσφέρεται δωρεάν σε καλλιτέχνες, δίνοντας έμφαση στους ερευνητικούς, μη κερδοσκοπικούς στόχους του. Επίσης, διαθέσιμο στο διαδίκτυο, το WebGlaze, που παρουσιάστηκε αργότερα, επιτρέπει στους καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν το Glaze σε διάφορες συσκευές μέσω μιας υπηρεσίας Ιστού.

Οι δημιουργοί αναγνωρίζουν τους εγγενείς κινδύνους και τους περιορισμούς, δίνοντας έμφαση στις συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Glaze, ενώ υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα προστατευτικά μέτρα για την καλλιτεχνική κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη: