Καθώς η ανεργία των νέων στην Κίνα ανεβαίνει σε υψηλό ρεκόρ, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου εμπλέκονται σε μια τέλεια καταιγίδα — με ορισμένους να αναγκάζονται να αναλάβουν δουλειές χαμηλών αμοιβών ή να συμβιβαστούν με δουλειές κάτω των επιπέδων δεξιοτήτων τους.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αστική ανεργία μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στην Κίνα έφτασε στο ρεκόρ 20,4% τον Απρίλιο – περίπου τέσσερις φορές το ευρύτερο ποσοστό ανεργίας, ακόμη και όταν εκατομμύρια περισσότεροι φοιτητές αναμένεται να αποφοιτήσουν φέτος.

«Αυτή η φούσκα του κολεγίου σκάει επιτέλους», είπε ο Yao Lu, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

«Η επέκταση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δημιούργησε αυτή την τεράστια εισροή αποφοίτων κολεγίων, αλλά υπάρχει μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Η οικονομία δεν έχει ακολουθήσει».

Η μάστιγα της υποαπασχόλησης είναι ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι νέοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Σε μια εργασία που συνέταξε ο Lu με τον Xiaogang Li, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong, οι καθηγητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα άλλο τέταρτο των αποφοίτων κολεγίων στην Κίνα είναι υποαπασχολούμενοι, πέρα από το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας των νέων.

Σημειώνεται ότι η υποαπασχόληση προκύπτει όταν οι άνθρωποι συμβιβάζονται με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης ή χαμηλής αμοιβής, ή μερικές φορές μερικής απασχόλησης, επειδή δεν μπορούν να βρουν θέσεις πλήρους απασχόλησης που να ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους.

Διαβάστε περισσότερα