Η μέχρι τώρα θητεία του Γιάννου Κοντόπουλου, του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είχε αρχικά τα κάτω της, αλλά σιγά σιγά πήρε τα πάνω της, με κορυφαία στιγμή το πρόσφατο συνέδριο στο Λονδίνο, με συνδιοργανώτρια την Morgan Stanley, όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές 37 εισηγμένων εταιρειών.

Χθες, ο κ. Κοντόπουλος, μιλώντας για το Χρηματιστήριο, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα μας, αναφέρθηκε στη διαδικασία αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς και στο σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Κάλεσε, μάλιστα, επενδυτές και εταιρίες, να εμπιστευτούν τον θεσμό, τονίζοντας με έμφαση ότι “τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο”.

Δεν θα διαφωνήσω με τον διευθύνοντα σύμβουλο στο κάλεσμα, αλλά θα σταθώ στο ότι, για να αναβαθμιστεί το ΧΑ σε ώριμη αγορά, μένει πολλά κ. Κοντόπουλε να γίνουν ακόμα.

Η λίστα των εισηγμένων, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους από κοιμώμενες και τελειωμένες εταιρείες, τρόποι υπάρχουν, πέραν της κλασικής διαγραφής.

Έχετε σκεφτεί, για παράδειγμα, τις “σφραγίδες” παρόμοιων εταιρειών, να τις βγάλετε σε δημοπρασίες, όπως είχαν προτείνει πριν κάποια χρόνια κάποιοι έμπειροι χρηματιστές, ώστε να υπάρξει άμεση αντικατάσταση από υγιείς εταιρείες, που θα αποφύγουν έτσι και τις μεγάλες δαπάνες εισαγωγής;

Αλλά, δεν πρέπει ακόμα να αλλάξει κάποια στιγμή αυτή η ολοφάνερη και καταφανή στρέβλωση, να αλλάζουν οι τιμές κλεισίματος στις δημοπρασίες, από όσους κατέχουν μετοχές και έχουν τα κεφάλαια να το επιτυγχάνουν;

Μόνο δύο προβλήματα, που δεν είναι άγνωστα σε κανέναν, θέτω, γιατί υπάρχουν και άλλα, που δεν είναι της παρούσης, όπως αυτό να σημειώνει άνοδο μία μετοχή κατά 29%, με μια μόνο πράξη και με 99 κομμάτια.

Είναι βέβαια και κάποια θέματα ευθύνης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όχι μόνο δικής σας. Κατά τα λοιπά, καλή συνέχεια εύχομαι…

Διαβάστε ακόμη: