Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο έχει αλλάξει άρδην.

Ισχυρές μετοχικές αλλαγές και ανακατατάξεις, ανάδειξη νέων σχημάτων και νέες συμμαχίες, έφεραν την πλήρη ανατροπή συσχετισμών και ισορροπιών, την ίδια ώρα που η πίτα των έργων, εν συνόλω, που ενδιαφέρουν άμεσα ή έμμεσα τις εταιρείες του κλάδου, έχει πολλαπλασιαστεί.

Και αυτό γιατί, πέραν των κλασικών κατασκευαστικών εργασιών, προστέθηκαν έργα ενεργειακά, παραχωρήσεις οδικών αξόνων, λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, αναθέσεις και προκηρύξεις αρδευτικών και υδροηλεκτρικών έργων.

Όπως ήταν φυσικό, τα οφέλη επεκτάθηκαν και στο χρηματιστήριο για τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες, μετά από μακρά περίοδο σχεδόν πλήρους απαξίωσης, ακολούθησαν αρχικά την άνοδο της αγοράς και εν συνεχεία πολλές φορές ηγήθηκαν οι ίδιες.

Αποτέλεσμα; Οι αποτιμήσεις τους εκτινάχθηκαν κυριολεκτικά, αποφέροντας ακόμα και τριπλάσια κέρδη σε όσους τις ακολούθησαν από την αρχή της κούρσας ανόδου.

Όλα καλά, μέχρι εδώ. Αλλά, ακριβώς σε αυτό το σημείο άρχισαν οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα, για το αν έχουν ξεφύγει οι αποτιμήσεις ή αν έχουν ακόμα και πόσα περιθώρια ανόδου και ποιες από όλες τις εισηγμένες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες.

Ερωτήματα, που δεν απαντώνται εύκολα με ένα ναι ή ένα όχι, απλούστατα γιατί κάθε μια εταιρεία έχει τη δική της δυναμική, τα δικά της έργα με συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους και τις δικές της προοπτικές με όσα έργα, συμβάσεις ή παραχωρήσεις διεκδικεί.

Και το θετικό είναι ότι πλέον, πέραν των ισχυρών παραδοσιακών ομίλων, έχουν προστεθεί νέοι δυναμικοί παίκτες, ενώ και στις εταιρείες μικρότερων μεγεθών επικρατεί έντονη κινητικότητα και υπάρχουν υπόγειες προς το παρόν διεργασίες, με στόχο βεβαίως την ενδυνάμωσή τους και την ενίσχυση της παρουσίας και της θέσης τους στον κλάδο.

Όσο για τις αποτιμήσεις, μπορεί να συμβεί και εδώ, όπως συμβαίνει σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, ό,τι σήμερα φαίνεται ακριβό, να αποδειχτεί φθηνό, αλλά και ότι σήμερα φαντάζει φθηνό και υποτιμημένο, να καταστεί πολύτιμο στο μέλλον από πλευράς αποδόσεων… (μην περιμένετε ονόματα, μεγάλα παιδιά είστε, εμείς δεν είμαστε… σύμβουλοι επενδύσεων, όπως έχουν εξελιχθεί άλλοι).

Διαβάστε περισσότερα